3 probleme comune de reparatii laptop si cum sa le evitati

La centrul de reparatii laptop se primesc mereu cazuri despre care vom discuta in continuare. Uneori cauza defectiunilor este uzarea normala a componentelor. Componentele au si ele o durata de viata, nu-i asa? Iar un laptop este format din foarte multe componente. In practica in centrele de reparatii laptop se intalnesc hard diskuri care se defecteaza in primele treizeci de zile de utilizare – din fericire in acest caz laptopurile inca mai sunt in garantie. Alteori se mai intampla si accidente -laptopul este scapat de jos etc. Accidentele se intampla deseori pentru ca oamenii nu stiu cum sa aiba grija de laptop si in mod corespunzator. De aceea in acest articol vom discuta despre riscurile care ii pandesc pe utilizatorii de laptopuri si despre cum pot fi acestea evitate. In acest mod veti evita reparatii laptop costisitoare, care ar putea fi prevenite in totalitate.

Probleme frecvente pentru reparatii laptop

1. Problema cu mufa de alimentare la centrul de reparatii laptop.

Defectiunea la portul de alimentare se afla in topul celor mai frecvente probleme cu care utilizatorii se prezinta in centrul de reparatii laptop. Tot felul de accidente se pot intampla. Si de multe ori oameni gresec pentru ca nu sunt cum sa aiba grija si sa fie atenti cand introdus mufa alimentatorului in port, respectiv atunci cand o scot dupa ce bateria s-a incarcat. Portul de alimentare este de fapt acel orificiu in care introduceti mufa de la incarcator. In cele mai multe cazuri, portul de alimentare este lipit direct pe placa de baza- ceea ce il face sa fie extrem de sensibil si scump pentru a fi reparat, aici am gasit informatiile de care am nevoie. Cand se defecteaza portul de alimentare, de cele mai multe ori tehnicienii de la centrul de reparatii laptop vor trebui sa desfaca tot echipamentul ca sa ajunga la placa de baza, in jurul portului. Cele mai frecvente cauze ale defectiunii portului de alimentare sunt:

a) un copil sau un animal de companie se impiedica de cablul alimentatorului in timp ce acesta este conectat la laptop

b) utilizatorii smulg pur si simplu mufa alimentatorului din port (nici nu mai conteaza unghiul de tragere) si nu-si dau seama ca facand acest lucru brutal ajung sa dezlipeasca portul de pe placa de baza

c) o a treia situatie este atunci cand utilizatorii nu deconecteaza alimentatorul din portul laptopului dupa ce il incarca si il transporta exact asa chiar si atunci cand merg in calatorie. Nu faceti acest lucru! Scoateti alimentatorul din laptop daca nu il conectati la priza. Si scoati-l cu atentie.

2. Displayul in centrul de reparatii laptop.

O alta defectiune comuna in cazul laptopurilor tine de ecran. Cand acesta se defecteaza, tehnicienii de la centrul de reparatii laptop pot sa-l inlocuiasca sau sa-l repare (in functie de tipul si gravitatea problemei). Tot acesti tehnicieni sunt cei care au vazut multe laptopuri cu ecran spart de-a lungul vietii lor. Se poate intampla ca un utilizator sa sparga displayul sau sa-l deterioreze (zone de presiune) pentru ca obisnuiesc sa tina laptopul necorespunzator – de un colt al displayului, in timp ce muta laptopul dintr-un loc in altul (de exemplu de pe podea pe birou). Daca degetul mare ajunge pe ecran acesta risca sa se sparga sau sa ramana cu urme de presiune. Utilizatorul trebuie sa constientizeze ca displayul laptopului este extrem de sensibil. El nu se sparge doar daca scapati laptopul pe jos, ci depinde foarte mult de modul in care manipulati laptopul. Un alt scenariu frecvent este atunci cand utilizatorul inchide displayul laptopului fara sa observe ca pe tastatura se afla un obiect – un stick usb, un pix, un telefon, un mouse etc. Este evident ce se intampla in acest caz: displayul se sparge din cauza impactului. Reparatia sau inlocuirea unui display de laptop este un serviciu destul de costisitor in centrele de reparatii laptop iar utilizatorii ar trebui sa fie mai atenti si sa constientizeze mai mult ca displayul este o componenta foarte delicata. Prin urmare, este esential sa va purtati bland cu ecranul laptopului.

3. Defectiuni la nivelul placii de baza in la centrul de reparatii laptop.

Poate ca cea mai scumpa si critica piesa din tot laptopul este placa de baza, care este de altfel si componenta in jurul careia este construit tot laptopul. Daca celelalte componente se mai pot inlocui daca nu se pot repara, cand vorbim de placa de baza deja lucrurile devin mai dramatice. Placa de baza este in general cea mai scumpa componenta de inlocuit intr-un centru de reparatii laptop. Si cu toate acestea defectiunile la placa de baza sunt ingrjorator de frecvente. Uneii specialisti considera ca defectarea placii de baza reprezinta un “eveniment catastrofal” in industria de reparatii laptop. Cand placa de baza este defecta, tot laptopul trebuie desfacut – carcasa trebuie indepartata, si placa de baza trebuie scoasa cu atentie pentru a fi reparata. Reparatia placii de baza este o operatiune extrem de migaloasa si complexa. Cele mai moderne centre de reparatii laptop folosesc tehnici si echipamente scumpe pentru a repara placile, pentru a reface lipiturile sau pentru alte operatii similare.

Adesea placa de baza pur si simplu se defecteaza – poate fi si dintr-o eroare de fabricatie care asigura automat o durata de viata scurta pentru laptop. Dar exista si multe cazuri cand utilizatorul face cateva lucruri gresite, ceea ce duce inevitabil la aparitia defectiunii. Astfel de lucruri tin de ceea ce tehnicienii din centrele de reparatii laptop numesc “eveniment termic”. Este de fapt o problema legata de caldura. Pentru a preveni defectiunile la nivelul placii de baza, este important ca laptopul sa fie mentinut rece. Nu lucrati niciodata cu laptopul pe brate sau cu el asezat pe o perna sau pe o suprafata moale. Acest lucru il poate face sa se incalzeasca si sa nu se mai ventileze in mod corespunzator. Adevarat, ventilatorul de evacuare pentru procesor este adesea localizat pe o parte laterala a laptopului, insa zona de aerisire se afla de obicei pe spate. Daca lucrati cu laptopul in brate, cel mai probabil acoperiti zona de ventilare, ceea ce poate duce usor la defectarea placii de baza. Pentru a evita astfel de defectiuni, tineti laptopul pe o suprafata plana si dura atunci cand lucrati.

Puteti de asemnea sa instalati un soft gratuit care sa monitorizeze temperatura laptopului – atentie cand descarcati softul gratuit sa nu luati vreun virus. Orificiile de aerisire trebuie sa fie in orice moment libere si sa functioneze. Daca aveti in casa mult praf sau animale de companie fiti foarte atent, caci exista un risc mai mare ca ventilatoarele laptopului sa se blocheze. Trebuie sa le curatati periodic. Pe masura ce laptopul se invecheste nu mai lasati procesorul sa ruleze la 100%. Daca scadeti nivelul la 95% puteti determina o scadere de 5 grade in temperatura laptopului.

Concluzie reparatii laptop

Daca veti urma aceste sfaturi veti reusi sa evitati defectiuni care v-ar face sa scoateti multi bani din buzunar pentru reparatii sau inlocuire componente. Unele actiuni sunt de bun simt. Pentru o experienta cat mai placuta atunci cand lucrati pe laptop asigurati-va ca acordati ceva timp intretinerii sale. Duceti-l periodic in centrul de reparatii laptop pentru a fi curatat pe interior, purtati-va cu grija atunci cand il mutati dintr-un loc in altul sau cand il luati cu dumneavoastra in deplasari, fiti atent pe ce suprafata se afla atunci cand lucrati la el si deconectati alimentatorul din laptop cu mai multa atentie – acolo este un port sensibil prins de placa de baza.

Salvează

S-ar putea să-ți placă și

Transmite-mi un Mesaj !

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Bună!

Fă clic pe unul dintre reprezentanții noștri de mai jos pentru a discuta pe Telegram sau trimite-ne un e-mail la admin@andreea-ivan.ro

Trimite mesajul!