Imi amintesc cat de trist a fost cand a murit bunica, iar eu eram copil. S-a chinuit mult si mi-a fost teribil de mila de dansa ca nu s-a plans sa nu ne sporeasca durerea.
-Te doare, bunico?
-Nu ma doare, nu ma doare deloc. Sa nu plangeti cand voi pleca dincolo, fiindca asa e datul fiecarui om!
Acum, bunicuta era asezata pe pat si nu mai vorbea cu noi. Mainile ii erau reci si tepene. Am atins-o sperand ca ii voi reda viata din viata mea, dar in zadar. Asa am fost trimisa eu in tot satul, de la un capat la altul sa chem pe cineva sa o spele si sa o imbrace, dupa datina.
Parca toti erau ocupati in ziua aceea. Am gasit tarziu doua batranele dispuse sa ne ajute fiindca se gandeau ca le vine si lor randul curand, dar au pus conditia sa fagaduim ca in ziua aceea si ai nostri vor veni sa le spele trupurile neinsufletite. Servicii contra servicii. Totul a decurs greu si inuman. Au asezat trupul drag al bunicii pe aleea de piatra fiindca devenise rigid si au spalat-o cu furtunul, apoi s-au chinuit mult pana au imbracat-o.

Ajutor de nadejde in caz de deces
-Ce preagatire barbara a mortului spui tu acolo, mi-a retezat une dintre ele replica? (Imi venea sa rad ca auzea selectiv.) Of, nu pot sa uit pana se va trage pamant pe mine, cum mi-a murit copilul de varsat si l-au macelarit in curtea mea pe o masa! Apropo! I-ai dat bunicii var pe gat dupa ce a murit sa nu aveti suprize neplacute?
Muta de uimire, marcata de modul in care bunica este spalata cu furtunul, (bunica mea draga si buna!) ma gandesc ce vremuri cumplite au trait femeile acestea! Sa iti taie corpul celui drag in fata ta, pe masa ta, sa vezi totul si sa poti supravietui durerii? Numai stiind ce se petrece in curtea ta cu cel drag si ti se farama sufletul in bucati!
Cine ar fi crezut ca ele, ultimele femei din sat care au spalat trupul unui , mort vor beneficia de servicii funerare, iar noi nu mai suntem legati de fagaduiala fiindca platim o firma care sa se ocupe de tot.
Ele fac parte din batranele uitate de toi si de toate, unele au ramas supravietuitoare unice pana in ultima clipa, iar ochii le-au fost inchisi de comunitate, mainile au fost pune pe piept la fel si funerariile organizate de Funerare-servicii.ro!
Fiindca nu au avut apartinatori sau acestia le-au abandonat, am chemat profesionistii sa se ocupe de tot. Ei au alegat dupa acte, dupa obiectele ritualice si tot ei le-au toaletat trupurile pregatindu-le pentru cele vesnice. Pana si certificatul de deces si dosarul de inhumare a cazut in sarcina lor. Noi, vecinii, am asteptat cuminti la capela si am petrecut alaturi de veterane ultimele clipe pe acest pamant.
Cred ca ar fi supermultumite sa stie cum a decurs totul fiindca se temeau de momentul acela in care vor fi intinse pe alee si toata lumea va putea sa le vada goale. De multe le-a fost lor frica, dar totul a fost rezolvat cu eleganta. Masina care a transformat sicriul de la capela la cimitir a fost eleganta, soferul deosebit de politicos, iar noi ne-am achitat la superlativ de o datorie veche.
Ce pacat ca pe vremea bunicutei nu existau firme care sa ofere servicii funerare!

S-ar putea să-ți placă și

Transmite-mi un Mesaj !

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Bună!

Fă clic pe unul dintre reprezentanții noștri de mai jos pentru a discuta pe Telegram sau trimite-ne un e-mail la admin@andreea-ivan.ro

Trimite mesajul!
%d blogeri au apreciat: