Ambii parinti raspund de cresterea si educarea copiilor. Insa atunci cand discutam despre o eventuala situatie in care parintii vor sa divorteze atunci lucrurile se schimba. In codul nostru civil se foloseste notiunea de autoritate parinteasca, iar de aici se intelege un ansamblu de drepturi si obligatii care se refera atat la persoana, cat si la bunurile copilului. Aceste drepturi si obligatii apartin ambilor parinti in mod egal, insa autoritatea parinteasca se exercita pana cand copilul va dobandi capacitatea deplina de a se intretine.
In momentul in care parintii se despart sau divorteaza, este necesar sa se stabileasca cu ajutorul unui avocat din Cluj sau din alt oras autoritatea parinteasca pe viitor.
Avocat Roxana Pop ne explica ce trebuie facut in aceasta situatie
“Dupa divort, autoritatea parinteasca revine in principiu ambilor parinti, asta in situatia in care nu exista motive intemeiate de a scoate din drepturi pe unul dintre parinti. Insa in anumite cazuri exceptionale, instanta va putea hotara ca minorii sa fie crescuti de o ruda sau o alta familie sau chiar intr-o institutie de ocrotire. Aceste persoane isi exercita indatoririle si drepturile asupra copilului, cele care le reveneau parintilor. Acestea sunt doar cateva situatii, insa indicat este ca parintii sa solicite un avocat pentru a se putea ocupa de aceasta speta, dar si pentru a-i indruma pas cu pas.”
Exista de asemenea si situatia in care divortul este constatat si de catre notarul public, insa atunci cand ambii soti sunt de acord cu aceasta decizie. Totusi, daca raportul de ancheta sociala arata ca acordul parintilor in ceea ce priveste exercitarea in comun a autoritatii parintesti nu este in interesul copilului, atunci notarul va respinge cererea de divort si totodata indruma parintii sa solicite un avocat pentru a se putea prezenta in fata instantei de judecata.
Ce obligatii au parintii asupra copilului
Printre drepturile si obligatiile pe care parintii le au asupra minorului se amintesc:
- dreptul si obligatia ca parintii sa stabileasca si sa pastreze identitatea copilului. Copilul este inregistrat imediat dupa acesta se naste, asadar are dreptul la un nume, dar si la cetatenie. Parintii vor alege numele de familie, dar si prenumele copilului.
- parintii au obligatia de a creste copilul, de a avea grija de sanatatea acestuia, de dezvoltarea lui fizica, intelectuala, psihica, de educatie, cat si de pregatirea lui profesionala.
Pentru mai multe detalii, avocat Roxana Pop va sta la dispozitie.
Date de contact: contact@roxanapop-law.ro
- Top 3 motive pentru care cutiile de pizza sunt extrem de importante pentru o pizzerie sau rotiserie - septembrie 25, 2024
- Seduction Studio: Oportunități unice în videochatul din Bacău - august 13, 2024
- Ciocolata caldă Luado e ca un pansament pentru suflet - mai 8, 2023