Bauturile selecte au fost intotdeauna rezervate pentru domnii care stiu sa savureze un pahar intr-o companie placuta, la discutii interesante. Acesta este si cazul pentru bautura gentlemenilor numita armagnac.
Ce este aceasta bautura?

Armagnac este un rachiu de vin produs in regiunile franceze din Gers, Landes si Lot-et-Garonne, cu nume din punct de vedere geografic mai limitate: bas armagnac,  tenareze si cel Haut. Bautura blanche armagnac (sau cel  alb) impartaseste aceeasi zona de productie, dar cu specificatii oarecum diferite. Toate aceste nume isi au originea de la fosta provincie Armagnac, care constituie o parte a podgoriilor din sud-vestul. Armagnac a fost produs inca din Evul Mediu, dar productia sa masiva a inceput in secolul al XVII-lea si a atins apogeul in secolul al XIX-lea. Eauze (in Bas-Armagnac) si Condom (in Tenarèze), ambele in Gers, sunt centrele sale istorice si economice.
Armagnacurile sunt facute prin distilarea vinurilor albe seci. Diverse produse poarta aceste denumiri, cu alcool in varsta in crestere, aceasta durata reprezentand timpul petrecut in butoaiele de stejar. Punctele lor alcoolice sunt mai mari sau egale cu 40% in volum. In 2010, 2.105 hectare de vita de vie au fost utilizate pentru a produce Armagnac, cu o productie in acel an de 18.900 hectolitri de alcool pur (echivalentul a putin peste sase milioane de sticle de 70 ml ).
Aceasta bautura este deseori servita intre mese sau la o masa cu mici aperitive specifice zonei de unde provine bautura. Cei care doresc sa deguste acest produs fin frantuzesc pot intra pe link-ul https://www.24drinks.ro/armagnac, deoarece magazinul 24drinks.ro este renumit pentru bauturile sale fine. Un apropiat al coniacului, armagnacul a cunoscut totusi o soarta foarte diferita. In ciuda unui trecut la fel de glorios, si-a pastrat intregul caracter, autentic, traditional si artizanal. Un caracter care este uneori dificil de imblanzit, precum tara in care s-a nascut si oamenii care l-au produs. Spre deosebire de aceasta imagine, armagnac a evoluat treptat in sofisticare, pentru a deveni un produs statutar.

Regiunile Cognac si Armagnac se afla la aproximativ 300 km distanta. Prin urmare, ne putem astepta la diferente notabile in sol. face parte dintr-un triunghi natural, cu trei departamente: aproape toate din Gers, o parte din Lot et Garonne si o parte din Landes. Care sunt deci aceste tipuri:

-Armagnacul Bas-Armagnac sau negru este alcatuit din soluri argilo-silicioase cu un nivel scazut de calcar, uneori acid. Acest pamant este Grande Champagne din Armagnac.

-Haut-Armagnac sau cel alb se caracterizeaza prin soluri predominant calcaroase, cu exceptia partii sale sudice, unde gasim pamanturi silicioase argiloase.

-Ténarèze este un pamant de tranzitie in care vita este cultivata pe soluri predominant argilo-calcaroase.

In Cognac, 97% din soiul de struguri utilizat este Ugni Blanc, care este, de asemenea, prezent si in Armagnac (55%). Aceasta suprareprezentare a Ugni Blanc se datoreaza crizei de filoxera care a avut loc in 1873. In Armagnac, gasim si Folle Blanche (2%), Colombard si Baco 22A (35%). Celelalte soiuri de struguri sunt doar o mica parte din multitudinea de soiuri de struguri din sud-vestul. Baco 22A este un hibrid al strugurelu al si al noahului american care nu este prezent in Cognac. Diferentele de utilizare a soiurilor de struguri intre aceste regiuni provin din faptul ca Armagnac produce vin destinat sa fie consumat fara a fi distilat, ceea ce nu este cazul in Cognac. Vinul de cognac alb, foarte acid, este aproape de neglijat, in timp ce vinurile Armagnac sunt foarte placute. De regula, soiurile de struguri care dau cele mai bune vinuri de cazan nu ar trebui sa fie prea aromate, intrucat ar fi exagerat de intense, calitatea bauturii fiind mai mult legata de aromele de fermentare decat de aromele din struguri.

Notabil de pe site-ul 24drinks.ro este Armagnac Comte De Lauvia Xo Decanter, un cuvee din cele mai bune, vintage, cel mai tanar avand o varsta de 30 de ani, iar cel mai batran fiind un Vintage chiar din 1904.

Cum degustam Armagnacul?

Armagnac se gusta cel mai bine in paharele cu o gura larga, care se tin bine in mana sau in pahare care concentreaza aromele si permit o degustare mai precisa. Inclinati paharul pentru a observa umbra si stralucirea coniacului. De la galben auriu la mahon pana la portocaliu, nuantele  reflecta vechimea bauturii. Rotiti Armagnac-ul usor in pahar si umeziti peretii interiori. Acest lucru creste suprafata de evaporare si imbogateste proportia de arome care sunt eliberate. Apropiati-va nasul paharului fara a agita si pentru a inspira usor. Primul parfum este uneori viu, „in crestere”; dezvaluie mirosurile dominante, dar dupa cateva secunde, notele cele mai volatile scapa si nasul se adapteaza. Amintirea noastra olfactiva stie apoi sa gaseasca diferitele nuante de fructe coapte, confiate, condimente si sa masoare toata bogatia aromatica a lui Armagnac.

Toate secretele sunt dezvaluite pentru a va putea bucura de un pahar de armagnac de la 24drinks.ro!

S-ar putea să-ți placă și

Transmite-mi un Mesaj !

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Bună!

Fă clic pe unul dintre reprezentanții noștri de mai jos pentru a discuta pe Telegram sau trimite-ne un e-mail la admin@andreea-ivan.ro

Trimite mesajul!