Uncategorized

De ce este necesara colectarea selectiva a deseurilor

colectarea deseurilor

 

Planeta noastra sufera foarte mult din cauza faptului ca omenirea a neglijat problema deseurilor. Zilnic asistam la stiri in care ne sunt prezentate rezultatele dezastruoase ale actiunilor noastre. Rauri, paduri, campii pline de gunoaie, a deseurilor care puteau fi reciclate daca s-ar fi facut o colectare selectiva a acestora: sticla la sticla, plastic la plastic, hartie la hartie si tot asa. Resturile menajere pot fi usor transformate in compost, dar din pacate noi oamenii nici macar pentru asta nu avem rabdare. Astazi scoatem la vedere importanta colectarii selective a deseurilor pe care le producem zilnic si cum anume putem sa facem acest lucru mai usor.

  • Optati pentru cosuri colectare selectiva. Este mai usor sa sortam gunoaiele, daca avem in fata cosuri colorate spre exemplu. Ne este mult mai la indemana sa facem acest lucru, daca avem parte de cosuri diferite pentru fiecare tip de deseu in parte. Dupa cum am specificat anterior, nu punem la socoteala si resturile menajere, pentru ca astea, spre deosebire de restul, sunt biodegradabile. Astfel de cosuri pentru colectare selectiva se gasesc in scoli, supermarket-uri si parcuri. Ele ‘’educa’’ prin simpla lor prezenta. Deci reprezinta o alternativa eficienta de a recicla deseurile (fiind deja sortate, nu se mai pierde timp atunci cand vine vorba de refolosirea acestora).
  • Mizati pe europubele, daca vreti ceva mai voluminos. Decat sa achizitionati cosuri mici, pe care trebuie sa le goliti mai des, mai intelept ar fi daca alegeti ceva mai voluminos, pentru exact acelasi lucru: sortare selectiva. Partea buna este ca puteti incheia un contract cu o firma de reciclare din orasul in care locuiti, care sa vina periodic sa le ridice si sa le goleasca. Mai departe, este treaba firmei sa se debaraseze responsabil de aceste deseuri.
  • Resturile organice pot fi usor transformate in compost. Daca locuiti la casa, atunci sigur aveti disponibila o portiune mica de gradina, unde puteti initia acest proces. Si puteti folosi compostul pe post de fertilizant pentru gradina. Sunt practici pe care le putem adopta cu totii, daca ne dorim acest lucru si nu ne costa nimic acest lucru. Ba chiar facem un mare serviciu planetei noastre, care si asa este sufocata de plastic.

Planeta noastra striga dupa ajutor si este de datoria noastra sa ii venim in ajutor, macar pe ultima suta de metri, ca sa compensam raul pe care i l-am facut. Si nu trebuie sa ne dam peste cap pentru a face o schimbare, ci trebuie doar sa ne revizuim actiunile zilnice. Gesturile mici sunt cele care conteaza cu adevarat. Fie ca optati pentru cosuri metalice, de plastic sau inox, nu uitati ca important nu este materialul din care sunt realizate, ci scopul pentru care ele au fost create! Si nici macar nu sunt scumpe, deci nu este o investitie care sa arda la buzunare. Protejarea mediului inconjurator este singura noastra solutie impotriva schimbarilor climatice si a incalzirii globale. Si daca vrem sa lasam si copiilor nostri o lume mai buna, schimbarea trebuie sa inceapa azi, cu noi, nu de maine si nu de la anul.

 

Transmite-mi un Mesaj !

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.