Adolescentii nu sunt copii mici, ci inteleg foarte bine ca viata este o realitate. Ei au inceput probabil sa intalneasca acest concept in filme, carti, muzica, la biserica sau din discutiile din familie.
Atunci cand in familie apare un deces si e nevoie sa contractati o firma de pompe funebre, in general nu e nevoie sa discutati cu un adolescent despre unde a plecat trupul neinsufletit al celui decedat sau cum este acolo unde a plecat el. Cu toate acestea, nu inseamna ca adolescenii nu sufera enorm atunci cand trec printr-o perioada de doliu sau ca ei nu vor sa vorbeasca despre moarte.
Pompe funebre: Cum ii ajutam pe adolescenti sa faca fata doliului si durerii?
Asa cum tindem sa credem cu totii, adolescentii sunt foarte capriciosi. Pot fi ursuzi, foarte inchisi, destul de necomunicativi. Pe acest site ne-am informat si am aflat ca nici una din aceste trasaturi de caracter nu ii va ajuta pe adolescenti sa treaca peste durerea pe care o simt atunci cand pierd o persoana draga din familie. De aceea, de multe ori este nevoie ca un adult sa intervina si sa poarte mai multe discutii cu tanarul despre moarte si despre metodele prin care putem trece mai departe, peste aceasta suferinta. De asemenea, adultii aflati in preajma adolescentilor trebuie sa fie foarte atenti daca in comportamentul acestora exista schimbari majore influentate de un deces care a avut loc in familie. Tulburarile de somn, in obiceiurile alimentare, de studiu sau de lucru si socializare cu alte persoane pot fi foarte semne ca un adolescent sufera in urma unui deces. Toate acestea pot fi comportamente anti-sociale prin care tinerii incearca sa-si exprime durerea si trairile.
Asa cum un adult incearca sa se apropie de un copil care nu poate sa vorbeasca despre ceea ce simte si gandeste, la fel ar trebui sa procedam si cu tinerii care sufera din cauza unui deces. Pur si simplu sa le aratam ca suntem acolo daca vor sa vorbeasca si sa incercam sa initiem o discutie cu ei cu scopul de a intelege mai bine ceea ce simt. Unii adolescenti nu pot initia aceste discutii cu cei cunoscuti din familie, motiv pentru care uneori o a doua optiune poate fi un consilier (psiholog). Acesta ii va putea ajuta pe tineri sa treaca mai usor peste durerea pricinuita de un deces.
Cum ii ajutam pe tineri sa-si aduca aminte de cei decedati?
De multe ori tinerii care pierd o persoana draga vor dori sa-si aduca aminte de ea, insa nu vor putea. Chiar daca nu cer ajutorul in acest sens, adultii din jurul lor ar trebui sa fie atenti la semne care le-ar putea indica acest lucru. Cu toate acestea, adolescentii nu trebuie tratati ca niste copii. Daca vor sa scrie versuri, sa faca un colaj sau un desen care sa le aminteasca de persoana pe care au pierdut-o nu e nevoie sa stati langa ei atunci cand fac acest lucru. Insa daca exista un adolescent care ar vrea sa mearga intr-o excursie speciala, sa viziteze un cimitir sau sa participe la o slujba de pomenire a mortilor ca sa-si aduca aminte de cel decedat, atunci el ar avea nevoie de ajutor din partea unui adult.
Sa vorbesti cu un adolescent despre moarte si pompe funebre nu este acelasi lucru ca si cand ai incerca sa explici niste concepte generale unor copii mici. Adolescentii au fost candva copii si pe masura ce au inaintat in varsa ei au ajuns sa se obisnuiasca sa inteleaga conceptul de moarte. Asta inseamna ca atunci cand discutati cu un adolescent despre moarte, cel mai probabil veti vorbi despre lucruri concrete. De asemenea, tinerii pot avea nevoie de ajutor ca sa-si exprime durerea. Daca ei nu isi pot deschide sufletul in fata unui adult din familie sau prieten apropiat (adult) atunci ar trebui luat in calcul varianta de a apela la un consilier.
Ceremonia funerara organizata de pompe funebre
Se vorbeste tot mai mult despre o ceremonie funerara care este de fapt slubja de priveghere si inmormantare. Preluata din Occident, ceremonia funerara este o sluja pentru o persoana decedata ce urmeaza a fi inmormantata sau incinerata. La aceasta slujba se obisnuieste ca unele persoane sa ia cuvantul si sa vorbeasca despre viata celui care a decedat. La noi, lucrurile sunt usor diferite. Corpul neinsufletit este depus la capela bisericii (sau acasa – desi conform reglementarilor in vigoare, oamenii trebuie sa depuna la capela trupurile neinsufletite), iar aici se afla sub priveghere cel putin o noapte. In acest timp cel putin o persoana ramane langa sicriul celui decedat, rugandu-se pentru el. In ziua inmormantarii, trupul este dus in biserica unde are loc slujba, in prezenta familiei, prietenilor si cunoscutilor. Apoi, sicriul se inchide si se duce la cimitir, unde este pregatit locul de veci.
Iata cateva lucruri care fac parte dintr-o slujba de inmormantare si pentru care trebuie sa va pregatiti sau la care trebuie sa va ganditi impreuna cu consilierul de la firma de pompe funebre care va poate ghida in acest sens:
– florile, coroanele si aranjamentele florale
– invitati sau persoane pe care trebuie sa le anuntati de decesul care a survenit
– masa de pomenire care are loc dupa inmormantare – si/ sau pachetele alimentare pe care le oferiti
– sicriul si crucea funerara
– alte produse religioase necesare in timpul slujbei de inmormantare: coliva, colaci, cap, prescura, arhanghel, prosoape, vin si ulei
Repatrierea – serviciu special al fimei de pompe funebre
In cazul in care un membru cu cetatenie romana din familia dumneavoastra moare in timp ce se afla in strainatate, exista cateva lucruri pe care trebuie sa le stiti:
– In primul rand, acel deces va trebui sa se inregistreze la autoritatile locale din acel stat
– Decesul se poate inregistra si la ambasada sau consulatul Romaniei de pe teritoriul tarii respective.
– Autoritatile locale pot notifica ambasada sau consulatul Romaniei, iar mai departe acestea vor transmite informatia catre MAI. Ministerul de Interne va contacta familia persoanei decedate.
– Daca veti inregistra decesul la ambasada sau consulatul Romaniei atunci va va fi eliberat un certificat de deces in limba romana. Dar pentru a primi acest certificat de deces romanesc, trebuie ca mai intai sa obtineti un certificat de deces de la autoritatile locale din acea tara. Poate fi nevoie si de alte documente.
Toate acestea informatii legate de repatrierea cetatenilor romani decedati in strainatate sunt disponibile pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe. Pentru repatriere si alte servicii funerare luati legatura cu o firma de pompe funebre. Nu toate firmele din domeniu au experienta si se ocupa de repatrieri, insa http://funerare-rainbow-dorobantu.ro/ va poate ajuta cand doriti consultanta si ajutor pentru repatrierea unei persoane dragi care a decedat in strainatate.
Pentru alte detalii legate de servicii si produse funerare, sfaturi pentru parinti si adolescenti, detalii complete despre repatriere si alte aspecte legate de domeniul funerar ne puteti contacta la 0753.30.40.50 sau pe email la funerarerainbow@yahoo.ro. Adresa noastra este in Bucuresti, Str. Leaota nr. 14, sector 6, insa raspundem tuturor cererilor de servicii funerare indiferent de sectorul in care va aflati (inclusiv Ilfov). Va oferim servicii de calitate, la preturi acceptabile, cu planuri tarifare diferentiate, peste 50 de tipuri de sicrie, servicii de imbalsamare, constatare deces, intocmire documentatie pentru ajutorul de inmormantare si multe alte.
- Seduction Studio: Oportunități unice în videochatul din Bacău - august 13, 2024
- Ciocolata caldă Luado e ca un pansament pentru suflet - mai 8, 2023
- Captivă între bine și rău-Povestea tumultuoasă a unei fete din Londra - aprilie 5, 2023