Acolo unde cântă racii

Câteva amănunte despre o carte minunată, Acolo unde cântă racii scrisă de Delia Owens.

Aș putea spune că a trecut ceva vreme de când n-am mai citit o carte care să mă impresioneze atât de tare.  Autoarea ne spune povestea unei fetițe pe nume Kya Clark care locuiește împreună cu familia ei, într-o baracă la periferia orașului Barkley Cove, de pe coasta Carolinei de Nord.

Kya la doar 6 ani este părăsită pe rând de către membrii familiei. Tatăl ei alcoolic și violent îi pune pe toți pe fugă. Fata și-a privit mama plecând cu un geamandan, fără să se uite înapoi. Apoi a plecat fratele ei mai  mare Jodie, cu care se  înțelegea cel mai  bine. A rămas numai cu tatăl ei, după care a dispărut și el.

Ceilalți copii de vârsta ei se gândeau doar la joacă fără să aibă nicio grijă, având lângă ei părinți care să le ofere tot ce au nevoie. Pe când Kya  trebuia să găsească soluții pentru a câștiga câțiva bănuți ca să nu moară de foame. Să învețe să spele și  cum să facă mâncare la fel cu al mămicii ei care îi lipsea atât  de tare.

Laguna și pescărușii erau singura ei familie care niciodată nu o abandonau. Se ascundea de oameni mai ceva decât orice animal pe care-l vedea. În orașul Barkley Cove, Kya era considerată o sălbatică, o mizerabilă, toți o respingeau și ocoleau. O numeau Fata mlaștinii.

Într-o zi când se plimba cu barca pe apă, îl  vede  pe Tate, un băiat mai mare decât ea.  Kya prima dată ezită să dea cu ochii cu el din cauza fricii de a fi respinsă, dar nevoia ei de a-și face prieteni a învins-o. Așa  că  cei doi s-au împrietenit în cele din urmă, iar Tate a început să aibă grijă de ea ca și cum ar fi avut de surioara lui moartă. În sfârșit Kya se simțea iubită de cineva. Tate a învățat-o să citească și să scrie, îi aducea multe manuale și cărți pe care ea le devora.  Îi plăcea foarte mult biologia vegetară și animală și care era pasiunea amândurora. Tate îi schimbă viața.

Kya crește și devine o adolescentă frumoasă   de care Tate se îndrăgostește. Însă o  părăsește pentru a-și continua studiile, promițându-i- că se va întoarce la ea.  Aceasta l-a așteptat,  timp în care el nu a mai dat niciun semn.  Și din nou în sufletul fetei revine sentimentul de abandon, de un gol imens.  Se simțea lăsată în urmă de cei pe care îi iubea și nu înțelegea ce făcuse ca să merite asta.

După câțiva ani,  în viața Kyei a apărut Chase, un   tip chipeș și celebru în oraș care a cucerit-o. Pe parcursul relației a văzut că el evita s-o prezinte familiei și prietenilor lui, inventând tot felul de scuze. La un moment dat Kya a citit în ziar un articol în care scria că el s-a căsătorit cu altă femeie. Atunci ea a descoperit adevărata față a lui Chase.  Într-o seara acesta e găsit mort și Kya devine suspectă pentru moartea lui.

Kya va afla  ce s-a întâmplat cu membrii familiei de-a lungul timpului ? Tate mai revine în viața ei ? Va  fi găsită vinovată de moartea lui Chase ? Nu vă pot spune fiindcă v-aș strica farmecul  poveștii.

Ceea ce m-a impresionat atât de tare este impactul pe care îl are un copil când este abandonat. Acesta se simte vinovat că este lăsat în urmă și într-un fel condamnat să simtă lipsa unei familii. Este nevoit să se descurce  singur, să învețe  lecții de viată accesibile doar celor care trăiesc in natură. Să se apere singur și  să trăiască cu stigmata de scursura societății doar pentru că a avut ghinionul de a fi părăsit de cei  care ar fi trebuit să aibă grijă de el. Și cum o viață cu lipsuri  îl transformă într-o victimă.

Mi-a plăcut foarte mult mesajul din spatele acestei povești care ne îndeamnă să fim mai deschiși cu persoanele pe care le întâlnim, indiferent de statul social sau cum sunt îmbrăcate. Fiecare om  are povestea, trăirile și dramele lui. Cu toate  că la  prima vedere nu ar  da cineva doi bani pe el, am putea descoperii de fapt o persoană inteligentă cu un suflet minunat și sensibilă. N-ar trebui să ne grăbim să punem etichetă, să marginalizăm, să respingem o ființă pe care nici măcar nu o cunoaștem, luându-ne numai după aparență. De asemenea, nu trebuie să judecăm acțiunile cuiva  fără să știm ce se ascunde în spatele acestora.

Acolo unde cântă racii este n roman de ficțiune,  captivant și sensibil care îți oferă câte puțin din fiecare, de la dragoste, crimă, thriller și  până la mister.

S-ar putea să-ți placă și

7 comentarii

Transmite-mi un Mesaj !

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Bună!

Fă clic pe unul dintre reprezentanții noștri de mai jos pentru a discuta pe Telegram sau trimite-ne un e-mail la admin@andreea-ivan.ro

Trimite mesajul!
%d blogeri au apreciat: