Covid 19

Virusul Covid 19 a lovit toata planeta in plin, iar urmarile au fost pe cat se poate de tragice, deoarece foarte multi si-au pierdut viata, iar mult firme si afaceri s-au inchis. Acest colaps economic nu a vizat doar firmele mici si afacerile de familie, ci si unii colosi comerciali au trebuit sa isi puna in “stand by” afacerea.

Insa, de cand am iesit din stare de urgenta, in Romania, miciile si marile afaceri vor sa redeschida, iar sistemul de testare PCR, pare sa fie calea catre reluarea activitatii profesionale in siguranta.

In ce consta testarea PCR?

Testarea PCR amplifica o regiune specifica a unei catene ADN (tinta ADN). Majoritatea metodelor PCR amplifica fragmentele de ADN cu lungimea intre 0,1 si 10 kilo perechi de baze (kbp), desi unele tehnici permit amplificarea fragmentelor de pana la 40 kbp. Cantitatea de produs amplificat este determinata de substraturile disponibile in reactie, care devin limitate pe masura ce reactia progreseaza.

O configurare de baza pentru PCR necesita mai multe componente si reactivi, inclusiv:

Un sablon ADN care contine regiunea tinta ADN pentru a amplifica.

ADN polimeraza; o enzima care polimerizeaza catenele ADN noi;

Taq polimeraza rezistenta la caldura este deosebit de frecventa, deoarece este mai probabil sa ramana intacta in timpul procesului de denaturare a ADN-ului la temperaturi ridicate.

Doi primeri de ADN care sunt complementari cu capetele 3 ‘(trei prime) ale fiecaruia dintre catenele de sens si anti-sens ale tintei ADN (ADN-polimeraza se poate lega si alungi dintr-o regiune cu ADN dublu-catenar; fara primeri acolo nu este un loc de initiere cu doua lanturi la care polimeraza se poate lega).

Deoxinucleozide trifosfati sau dNTP-uri (uneori numite „deoxinucleotide trifosfate”; nucleotide care contin grupe trifosfat), blocurile de baza din care ADN-ul polimeraza sintetizeaza o noua catena AND.

O solutie tampon care ofera un mediu chimic adecvat pentru activitatea si stabilitatea optima a ADN-polimerazei.

Cationi bivalenti, de obicei ioni de magneziu (Mg) sau mangan (Mn); Mg2 + este cel mai frecvent, dar Mn2 + poate fi utilizat pentru mutageneza ADN-ului mediat de PCR, deoarece o concentratie mai mare de Mn2 + creste rata de eroare in timpul sintezei ADN-ului ; si cationi monovalenti, de obicei ioni de potasiu (K).

Reactia se efectueaza in mod obisnuit intr-un volum de 10-200 μL in tuburi mici de reactie (0,2–0,5 ml volume) intr-un “cicler” termic. Ciclerul termic incalzeste si raceste tuburile de reactie pentru a atinge temperaturile necesare la fiecare pas al reactiei. Multe astfel de ciclere termice moderne folosesc efectul Peltier, care permite atat incalzirea, cat si racirea blocului care tine tuburile PCR, pur si simplu, prin inversarea curentului electric. Tuburile de reactie cu pereti subtiri permit o conductibilitate termica favorabila pentru a permite un echilibru termic rapid. Majoritatea acestor aparate termice au capace incalzite pentru a preveni condensarea in partea de sus a tubului de reactie. Ciclerele termice mai vechi, lipsite de un capac incalzit, necesita un strat de ulei deasupra amestecului de reactie sau o bila de ceara in interiorul tubului.

Procedura este destul de complexa, iar pentru acest lucru, timpul pentru testare PCR este de 24 de ore, insa, prin perceperea unei taxe suplimentare, laboratorul teste-covid.ro poate accelera timpul la numai 6 ore de asteptare.

Desi pentru multi testul PCR pentru depistarea virusului Covid19 poate parea scump la inceput, pe termen lung este cea mai buna investitie, mai ales in aceasta perioada. Acest test este asteptat inca de la aparitia primelor 2000 de victime Covid 19 in toata lumea. Este o ocazie ideala pentru a ne asigura ca nu suntem infectati cu acest virus.

Cum sa ne ferim de Covid 19 in continuare?

Evitati zonele aglomerate unde sunteti expusi la contact direct si/sau interactiune cu un numar mare de persoane, de tipul adunarilor publice, cozi, zone de trafic intens, zone de recreere.

 

Feriti copiii de acele locuri de joaca care presupun atingerea unor suprafete/obiecte comune de catre un numar mare copii.

Limitati la maximum orice contact direct cu alte persoane, in afara celor care fac parte din familia restransa, prin gesturi cum ar fi: strangerea mainilor, imbratisarile, sarutul obrajilor sau al mainilor, atingerea fetelor cu mainile.

Se recomanda, inclusiv in privinta persoanelor impreuna cu care locuiti, sa nu intrati in contact direct decat dupa igienizarea mainilor atunci cand reveniti la domiciliu.

Evitati atingerea suprafetelor care sunt atinse in mod frecvent si de alte persoane, precum: balustrade, clante, manere, butoane de lift sau de acces.

Folositi, pe cat posibil, rute sau modalitati alternative de transport pentru a evita zonele aglomerate de trafic de persoane. In cazul in care programul va permite, folositi intervalele orare cu nivel scazut de trafic de persoane.

In zonele urbane, pentru distante mici, se recomanda folosirea modalitatilor alternative de deplasare, fie cu bicicleta/trotineta electrica, fie mersul pe jos.

Respectati cu strictete regulile de igiena personala recomandate de autoritati, pentru a va proteja atat pe dumneavoastra, cat si pe cei apropiati. Folositi masca de protectie doar in cazul in care aveti simptome de gripa sau raceala, pentru a-i proteja pe ceilalti.

Chiar si dupa ce multi se vor intoarce la sediul firmei si au efectuat testul PCR, constatand ca sunt negativi, nu trebuie sa uite de distantarea sociala si de respectarea igienei. Exista si putatori Covid 19 asimptomatici, iar unica cale de evita complet virusul este sa ne comportam adecvat si sa respectam masurile impuse de autoritati. Sanatatea este mai presus de toate si nu are pret. Testele PCR sunt prima cale de a scapa de virus!

 

 

 

S-ar putea să-ți placă și

Transmite-mi un Mesaj !

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Bună!

Fă clic pe unul dintre reprezentanții noștri de mai jos pentru a discuta pe Telegram sau trimite-ne un e-mail la admin@andreea-ivan.ro

Trimite mesajul!