Dacă ai ajuns în etapa decorării casei tale, tapetul poate fi soluția simplă de înfrumusețare a camerelor. Alegerea tapetului poate fi o provocare din multe puncte de vedere. Totuși, există câteva secrete pentru a face această alegere mult mai simplă.
Tapetul s-a bucurat mereu de succes datorită rapidității procesului de decorare și a efectului pe care îl produce. Dacă nu vrei să găurești pereții pentru a prinde diverse ornamente sau să te rezumi la un strat simplu de vopsea, lipește un tapet și toată problema este rezolvată.
Pe lângă informațiile din acest articol, citește despre aplicarea tapetului aici pentru a afla mai multe secrete!
Ce se poate întâmpla când aplici tapetul
Dacă nu ai mai încercat până acum să aplici un tapet, iată la ce te poți aștepta dacă nu urmărești instrucțiunile: acoperire incompletă, lipsa continuității modelului, prinderea bulelor de aer între tapet și perete, deteriorarea sub orice fel a tapetului, apariția spațiului între benzile tapetului, aplicarea diformă și așa mai departe.
Există multe tipuri și modele de tapet. Iată câteva secrete care te vor ajuta să faci cea mai bună alegere:
- Măsoară, măsoară și mai măsoară o dată
Chiar dacă tu consideri că ai făcut o măsurătoare bună, mai fă-o o dată. Poate acum vei avea câțiva centimetri în plus sau în minus de care să ții cont. Nemăsurarea în mod corespunzător duce la cele mai multe probleme în aplicarea tapetului.
- Dintre ce tipuri de tapet poți alege
Sunt două mari grupuri de componente ale unui tapet de care trebuie să ții cont.
- Tipul de suport/bază
Suportul este partea ce se aplică pe perete. Tapetul, în funcție de acest lucru, poate fi:
- vlies
- pe bază de hârtie
Tapetul vlies este noutatea ce oferă o modalitate mult mai simplă de aplicare față de cel pe bază de hârtie, fiind format din fibre nețesute. Se montează foarte simplu prin aplicarea adezivului doar pe perete; nu se lărgește sau strânge, dimensiunea lui rămânând aceeași pentru a nu forma spații între benzi; nu se formează bule de aer; lasă peretele să respire; se înlătură foarte simplu, fără a trebui să fie umezit și nu lasă urme pe perete.
Tapetul pe bază de hârtie este cel clasic, care trebuie umezit pe spate pentru a se monta, care prind bule de aer foarte ușor, se deteriorează ușor la demontare și, din cauza faptului că tapetul se va lărgi la umezire și se îngustează după uscare, este foarte probabil să apară spații inestetice.
- Tipul stratului de suprafață
Acesta este stratul care rămâne la suprafață, adică cea vizibilă. Din acest punct de vedere, tapetul poate fi:
- de hârtie: format din două straturi de hârtie de calitate superioară, cea de la suprafață având imprimat modelul;
- din fibră textilă: partea de bază este constituită din vlies sau hârtie, fibra textilă fiind cea care acoperă partea exterioară; este recomandată folosirea acestui tip în zone unde nu se circulă foarte des;
- vinilic: are stratul superior acoperit de un strat de PVC, fiind mai ușor de curățat și mai rezistent la factorii externi;
- zugrăvibil: stratul exterior poate fi vopsit (între 3 și 5 aplicări de vopsea).
- Care este modelul potrivit
Alegerea modelului este partea cea mai importantă din punctul de vedere al design-ului.
Aici depinde, bineînțeles, de stilul fiecăruia, însă mai trebuie ținut cont și de următoarele aspecte:
- simplu+simplu=plictisitor
Da, nu este nimic greșit în a alege simplitatea, doar că nici nu te poți aștepta la ceva diferit și impresionant. Încearcă altfel de modele și adaugă o pată de culoare dacă dorești ca tapetul să aibă un efect maxim.
- nu aglomera
Cealaltă extremă este să alegi un tapet mult prea colorat sau prea încărcat din punct de vedere al pattern-ului pentru a decora o cameră deja foarte colorată și decorată. Tapetul ar trebui să vină ca o ușoară completare sau contrapunct a stilului din încăpere.
Poți merge pe variante de culori complementare și modele ce au legătură cu stilul și celelalte obiecte de decor ale camerei.
Acum că știi metode de a alege mai ușor tapetul care va schimba aspectul locuinței tale, îți poți achiziționa unul potrivit. Nu uita să ai foarte mare grijă la aplicarea acestuia pentru a nu-l strica pe el sau pereții.
Sursă foto: shutterstock.com
- Top 3 motive pentru care cutiile de pizza sunt extrem de importante pentru o pizzerie sau rotiserie - septembrie 25, 2024
- Seduction Studio: Oportunități unice în videochatul din Bacău - august 13, 2024
- Ciocolata caldă Luado e ca un pansament pentru suflet - mai 8, 2023