M-am gândit să vă scriu despre un nou film care mi-a plăcut foarte mult. Acesta este inspirat din viața reală al renumitului șahist Bobby Fischer și se numește Pawn Sacrifice (2014) biografic-dramă. Din păcate nu a fost mediatizat ș nici premii sau nominalizări nu a primit.
Filmul începe cu Bobby Fischer (Tobey Maguire) într-o criză de paranoie și era totul un haos în camera lui Acesta aude bătăi puternice în ușă și se teme să deschidă ușa.. Nu îndrăznește să verifice crezând că este spionat de ruși . Până la urmă a deschis ușa și a fost ca o privire spre trecut, în care ni-l arată pe băiețelul Bobby Fischer (Seamus Liam Davey-Fitzpatrick) ce a învățat singur să joace șah de la vârsta de 6 ani. Deși copil fiind ajunsese chiar să anticipeze fiecare mutare al pieselor unei partide întregi doar în mintea lui.
El locuia în SUA împreună numai cu mama sa pe care o chema Regina Fischer (Robin Weigert) și cu sora lui pe nume Joan. Într-o seară când mama lui dădea o petrecere în casă, băiatul se oprește din mijlocul partidei de șah și se uită pe fereastră, unde vede o mașină suspectă. Băiețelul Bobby fuge și o informează pe mama sa despre acest lucru.
Aceasta îi explică faptul că este imigrantă din Moscova și sprijină comunismul, iar din această cauză acei oameni o urmăresc. Ea fiind de părere că revoluția este pe cale să înceapă, ceea ce contravine principiilor capitaliste americane și, prin urmare, crezând că sunt spionați, făcându-l astfel pe fiul ei să se teamă…
Regina Fischer simțea că era ceva în neregulă cu fiul ei, așa că decide să-l ducă să joace cu un bărbat care era al 25-lea dintre cei mai buni șahiști din New York, cu speranța că dacă va pierde o partidă, el va renunța total la acest joc.
Băiețelul Bobby după multe partide de șah jucate cu acesta, într-un final a fost învins. În timp ce îi curgeau acestuia lacrimile pe obraz, se gândea ce mutări greșite a făcut de a pierdut. După ce și-a dat seama, s-a reîntors la tabla de șah și a fost de neînvins.
De atunci a continuat să joace cu șahiști din ce în ce mai buni. În adolescență Bobby l-a bătut pe maestrul american Donald Byrne. Ajungând astfel cel mai tânăr campion al SUA, din toate timpurile. Însă voia tot mai mult, își dorea să-i învingă pe ruși care erau de neînvinși la șah.
Bobby Fischer când a devenit adult, mama lui îl părăsește fără tragere de inimă, din moment ce el a cerut să aibă propriul său spațiu, astfel încât să se poate concentra la șah.
Acesta merge în Rusia pentru un campionat. Acolo el observă că ruși maeștri joacă fără prea mult efort și își dă seama că acesta este un aranjament elaborat pentru a-l scoate din campionat. Bobby se supără pe acest lucru, renunță la turneu și este decis să încheie cu cariera profesională.
Dar când se întoarce în SUA, Bobby Fischer se trezește cu un avocat guvernamental Paul Marshall (Michael Stuhlbarg), care se oferă să-l ajute să stabilească regulile turneului. Paul îi pune la dispoziție serviciile lui fără niciun cost, pe motivul că e patriot și dorește ca rușii să fie bătuți la șah. Bobby a acceptat propunerea acestui avocat, deoarece asta era și dorința lui arzătoare pentru care ani întregi a studiat cum joacă aceștia.
Paul Marshall i-a legătura cu Bill Lombardy (Peter Sarsgaard), un fost campion mondial la juniori de șah, care era acum un preot catolic, și îi cere să-i însoțească ca să îi mențină șahistului starea psihică sub control în acest mare turneu. Așadar cei trei pornesc spre California, unde se susținea seria de partide de șah și participa actualul campion mondial rus Boris Spasski (Isaac Liev Schreiber).
Prin urmare celebrul Bobby Fischer și-a văzut visul cu ochii ajungând în sfârșit să joace cu marele șahist Boris Spasski. Prima partidă se desfășoară într-un ritm tensionant, pe când spectatorii și juriul stăteau cu sufletul la gură să vadă care din ei va câștiga, mintea lui Bobby a început s-o ia razna.
Deranjându-l pe acesta ticăitul camerelor de filmat, ceasul care cronometra mutările și orice mic zgomot din sală. Așa că neputându-se să se mai concentreze la joc,, el a refuzat să mai joace partida făcând acel mare eveniment un eșec. Dar devenind totodată obsedat să-l învingă pe Boris Spasski….
Dacă va reușii Bobby Fischer să-l învingă pe campionul mondial rus, vă las pe voi să aflați.
Acest film mi-a plăcut deoarece ne prezintă cât efort mental implică șahul, fiind cel mai frumos și greu joc. Solicitând foarte mult gândirea, mai ales dacă dorești să-l practici de performanță.. Am simțit că este realizat într-un fel în care să ne dăm seama că trebuie să avem mai mult respect pentru șah. De asemenea mi s-a părut că este și un film psihologic, în care îți arată că poți să atingi cele mai înalte performanțe, iar apoi să cazi într-o umbră de anonimat din cauza unei boli psihice care îți acaparează mintea…
Mi-am dorit să fac cunosc acest film deoarece sunt de părere că este o lecție de viată care merită văzută !
- Top 3 motive pentru care cutiile de pizza sunt extrem de importante pentru o pizzerie sau rotiserie - septembrie 25, 2024
- Seduction Studio: Oportunități unice în videochatul din Bacău - august 13, 2024
- Ciocolata caldă Luado e ca un pansament pentru suflet - mai 8, 2023