Fiecare cuplu, indiferent de statutul social, a trecut, la un moment dat, prin neintelegeri. Unele se rezolva de la sine, pe cand, in anumite cazuri, este nevoie de ajutor de specialitate. Atunci putem apela la ajutorul unui psiholog, pentru sedinte de terapie de cuplu. 

Dar cand avem cu adevarat nevoie de terapie de cuplu? Existenta unor situatii conflictuale nerezolvate si a tensiunilor poate pune o presiune destul de mare asupra vietii in doi. Totusi asta nu inseamna intotdeauna ca trebuie sa se ajunga la divort. Trebuie sa stim insa ca distanta, impreuna cu perceptia unei raciri emotionale substantiale din partea partenerului, se dovedeste a fi unul dintre cele mai frecvente motive pentru divort dupa ani lungi de casatorie sau relatie in doi.

Luarea unei decizii in aceste cazuri nu este usoara, deoarece adevarul este ca ne asezam pe drumul unei rutine pe care o extindem la toate domeniile vietii de zi cu zi, inclusiv in relatiile emotionale. Schimbarea este inspaimantatoare, deoarece implicarea si curajul de a te expune nu este niciodata ceva usor. In ce cazuri poate fi utila terapie de cuplu?

Cand cuplul este tanar

Adesea, in cuplurile tinere, apar dezechilibre pe multiple planuri. Dorinta de a fi linistit si de a simti constant prezenta partenerului face parte dintr-o nevoie de securitate si dragoste absoluta, in special al cuplurile tinere. Totusi, atunci cand exista o problema de dependenta emotionala, consecintele pot fi devastatoare. Acesta este cazul, de exemplu, al celor care intra intr-o relatie cu o persoana care la inceput se dovedeste a fi foarte prezenta, grijulie si atenta. Insa, atunci cand unul sau ambii parteneri proiecteaza o viziune despre ei insisi fara stima de sine, atunci conflictele, gelozia, anxietatea si nesiguranta de-a lungul timpului vor tinde sa se adanceasca, transformand cuplul intr-o adevarata bomba cu ceas.

Violenta apare si ea, si nu este doar fizica, ci si verbala, si psihologica. Cand lipseste respectul pentru celalalt, este esential sa actionam fara a pierde timp. Cele mai profunde rani se afla in noi si dezvaluie frecvent o profunda neincredere in sine, ascunsa in spatele atitudinilor de control obsesiv, furie si incapacitatea de a ajunge la nevoile profunde ale cuiva.

Uitand ca fiecare dintre noi putem si trebuie sa ne punem intrebari despre gestionarea propriei vieti constituie o amenintare la adresa fericirii individuale si de cuplu, deoarece uitam o regula fundamentala: fiecare fiinta umana constituie un univers in sine si trebuie mai intai sa invatam cum sa avem grija de lumea noastra interioara.

Cand cuplul este mai vechi 

Potrivit unui sondaj, sansele de divort in randul celor de peste 50 de ani in ultimii ani a crescut alarmant. Ce duce la separare dupa o viata impreuna? Pentru observatorii externi, prieteni si familie, o astfel de separare este adesea un soc. Cu toate acestea, pentru protagonistii relatiei, distanta este mai putin inexplicabila. Adesea este un amestec de renuntari, sacrificii si nemultumiri care, an de an, ajung sa uzeze relatia, creand fisuri care acum sunt imposibil de vindecat. Daca frustrarea creste si oportunitatile de dialog sunt reduse, atunci prabusirea devine o posibilitate reala. Brusc, nu mai suntem capabili sa vedem un teritoriu comun si nici sa transformam frustrarea dificultatilor cu care ne confruntam intr-o lectie de forta.

Lipsa unor orizonturi noi pentru a trai impreuna desparte, iar acest sentiment de separare este adesea comunicat nonverbal. Lipsesc intimitatea, mangaierile devin o marfa rara si un contact empatic este la fel de pretios ca apa in desert. Raceala este unul dintre motivele separarii dupa multi ani de viata impreuna. Angajarea unui expert te poate ajuta? Noi iti spunem ca da!

Traim intr-o societate din ce in ce mai tehnologizata, in care spatiul dedicat contactului fizic este foarte redus. Dimpotriva, este un teritoriu de rebeliune care trebuie recucerit in mod constient, deoarece este locul unde putem elibera emotii profunde, pentru a redescoperi corpul si naturaletea unei legaturi care este in primul rand fizica.

Ce se intampla daca celalalt nu vrea terapie de cuplu?

Printre motivele pentru care se foloseste terapia de cuplu se numara problemele de zi cu zi, cum ar fi gestionarea copilului. Gasirea solutiilor pentru viata de zi cu zi nu este intotdeauna usoara, deoarece implica acceptarea diferentelor care pot exista la nivel individual, familial si cultural.

Incapacitatea de a gestiona familia este una dintre primele cauze ale divortului: este dificil sa spui nu, sa stabilesti limite sanatoase si de multe ori sfarsesti prin a fi redus la tacere. La urma urmei, ceea ce este cu adevarat dificil in aceste cazuri este sa gasesti curajul sa te vezi ca adult si sa accepti sa te detasezi, intr-un mod constructiv si sanatos, dezvoltandu-te in libertate.Cand initial exista valori diferite, comunicarea risca sa se prabuseasca. Transformarea unei relatii vine din dialog, sincer si profund, facut posibil prin deschidere si dispozitie reciproca.

Momentul cand facem terapie de cuplu poate varia considerabil in ceea ce priveste tipul de problema si dinamica. Este esential sa alegi abordarea adecvata si un profesionist de incredere care te poate insoti, pe tine si pe partenerul tau, in calatoria schimbarii. Da, pentru ca este o calatorie. Solutia, oricare ar fi aceasta, vine atunci cand suntem dispusi sa acceptam ca fiecare dintre noi avanseaza cu povestea sa si cu modul sau unic de a face fata lumii. Noi nu suntem aceiasi oameni ca atunci cand ne-am intalnit, pentru ca in fiecare zi ne confruntam cu viata si in aceasta aventura de zi cu zi evoluam, ne schimbam, adaugam cate o caramida la cine si ceea ce suntem.

S-ar putea să-ți placă și

Transmite-mi un Mesaj !

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.