Cât de multe lucruri cunoasteti despre săpun? Cred ca probabil știti doar că ne păstrează curată și frumos mirositoare pielea. Nu vă faceți griji, o mulțime de oameni nu cunosc multe informatii interesante despre sapun.

Curiozitati despre sapun

Iată primul lucru interesant: se crede că numele de săpun a fost derivat din Muntele Sapo. Conform legendei, acest munte fictiv era locul unde vechii romani ardeau animale pe altare pentru a servi drept sacrificii. Unsoarea provenită din această cenușă se scurge în jos și se amestecă cu cenușa. Apa de ploaie a împins apoi amestecul de grăsime și cenușă până la râul Tibet, unde oamenii își spălau hainele. Ei au descoperit că folosirea amestecului pentru curățarea rufelor a făcut sarcina mult mai ușoară, numind astfel agentul de curățare “săpun”.

Un alt lucru interesant despre săpun este frecvența cu care il foloseau oamenii la începutul anilor 1500. Știți de ce nunțile din iunie erau populare în acele vremuri? Acest lucru se datorează faptului că majoritatea populației facea baie o singura data pe an, astfel că femeile care se căsătoreau se spalau (cu săpun) în luna mai în cursul pregătirii nunții care va avea loc în iunie. În plus, buchetul de mirese minunat parfumat a fost de fapt folosit pentru a masca mirosurile emise de mireasa frumoasă.

Al treilea element interesant se referă la săpunul Ivory, care nu a fost niciodată menit să plutească pe apa. Bulele de aer din interior sunt cele care-l  fac sa pluteasca, dar aceste bule au fost create datorită amestecării accidentale. În ciuda faptului că au fost neintenționate, clienților le-au plăcut faptul că Ivory a creat ceva care să rămână pe linia de plutire a apei în băie, deci compania a decis să lase produsul finit așa cum este.

Al patrulea aspect interesant despre săpun face referire la  versiunile “primitive” ale săpunului care au fost create din arderea sau topirea grăsimilor animale in combinatie cu cenușă din arderea lemnului. Nu este încă clar ce civilizație antică a fost prima care a folosit acest sapun pentru spalat, dar se crede că fenicienii erau primii utilizatori – conform lui Pliny cel Bătrân, această civilizație o folosește inca din anul  600 i.Hr.

In zilele noastre, sapunul este prezentat sub forma solida in diferite forme si in forma lichida in diverse flacoane. Sapunul lichid cu aroma de iasomie are la fel de multe culori si  mirosuri  ca si sapunul solid, insa se spune despre cel lichid ca este mai igienic, din perspectiva faptului ca este atins recipientul o singura data atunci cand este folosit.

S-ar putea să-ți placă și

Transmite-mi un Mesaj !

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Bună!

Fă clic pe unul dintre reprezentanții noștri de mai jos pentru a discuta pe Telegram sau trimite-ne un e-mail la admin@andreea-ivan.ro

Trimite mesajul!