Aerul condiționat este o invenție minunată care combină mai multe principii științifice și tehnici mecanice pentru a reduce cu succes temperatura ridicata într-o clădire. Înțelegerea modului în care funcționează unitatea dvs. de climatizare vă va ajuta să economisiți energie în acest sezon.

Cum funcționează aerul condiționat?

Vă puteți gândi la niste aparate de aer condiționat Hitachi  care funcționează ca un frigider – dar pe o scară mai largă – pentru a răci o încăpere sau o casă întreagă, mai degrabă decât zona mică din interiorul frigiderului. Ambele aparate se bazează pe o lege fizică specială. Adică atunci când un lichid se transformă într-un gaz, acesta absoarbe căldura. Profitând de această lege, aparatele de aer condiționat pot răci cu succes casa.

Cum functioneaza aparatul de aer conditionat ?

Există trei componente principale pentru un aparat de aer condiționat: un compresor, un condensator și un evaporator. Compresorul și condensatorul sunt de obicei situate în afara, în partea din unitate care este poziționată în afara casei. Vaporizatorul este amplasat în interiorul casei. Aparatul de aer condiționat transferă căldura din aerul din interiorul casei spre exterior. Acest lucru se realizează prin utilizarea de substanțe chimice numite agenți frigorifici care se convertesc cu ușurință de la gaz la lichid și înapoi.

Fluxul de aer printr-o unitate AC

Chimicalele ajung la compresor ca gaze răcoroase, cu presiune joasă. Compresorul este o pompă care stoarce agentul frigorific, împachetându-și moleculele mai aproape, ceea ce sporește energia și temperatura. Pe măsură ce părăsește compresorul, agentul frigorific este acum un gaz fierbinte, de înaltă presiune. De aici, se scurge în condensator. Condensatorul este alcătuit din bobine de tip metalic, care ajută la disiparea rapidă a căldurii în aerul exterior. Pe măsură ce substanța chimică părăsește condensatorul, temperatura s-a răcit dramatic și s-a schimbat din gaz in lichid sub presiune înaltă. Acest lichid intră în vaporizator printr-o deschidere îngustă.

În interiorul evaporatorului este un ventilator, care servește la circularea aerului în interiorul casei. De vreme ce aerul cald se ridică, orificiile sunt situate în vârfurile fiecărei încăperi din casă. Aceste guri de aer aspiră aerul și îl trimit la vaporizator. Acest aer cald din casă este suflat peste aripioarele vaporilor metalici care conțin substanțele chimice de agent frigorific. Agentul frigorific absoarbe căldura din aer în timp ce se schimbă de la starea lichidă la cea gazoasă, răcind astfel aerul. Pe măsură ce lichidul se evaporă în gaz, acesta extrage efectiv căldura din aerul din jurul său.

Acest gaz de joasă presiune este împins înapoi în compresor, luând energia termică și căldura din interiorul casei împreună cu ea, pentru a fi trimisă în partea exterioară.

S-ar putea să-ți placă și

Transmite-mi un Mesaj !

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Bună!

Fă clic pe unul dintre reprezentanții noștri de mai jos pentru a discuta pe Telegram sau trimite-ne un e-mail la admin@andreea-ivan.ro

Trimite mesajul!
%d