Una dintre afecțiunile cu care se confruntă mulți dintre copii și adolescenți este și scolioza, o afecțiune a coloanei vertebrale foarte gravă și care, netratată în mod corespunzător, duce la grave probleme de sănătate.

 

Fetele, predispuse la scolioză

 

Scolioza duce la deformarea coloanei vertebrale în forma literei S, iar fetele sunt mai predispuse la a suferi de această afecțiune. Pentru ca lucrurile să nu avanseze, medicii specialiști susțin că este nevoie de examinarea periodică a celor mici, încă de la vârsta preșcolară. Ulterior, după ce au început școala, examinarea copiilor este obligatorie, deoarece puțini dintre aceștia au o poziție corectă în bancă sau la birou atunci când își fac temele.

Atenție însă, poziția greșită a corpului nu cauzează scolioză, ci o agravează. Această afecțiune are o cauză genetică și hormonală, și de aceea este nevoie ca examinarea copilului să se efectueze de la vârste cât mai mici, pentru ca modificările semnificative să fie corectate timp. Din păcate, de multe ori, această boală ajunge să fie depistată prea târziu. Există doar trei tipuri de tratament pentru scolioză: corsetul, kinetoterapia sau intervenția chirurgicală – în cazurile foarte grave.

 

Trei tipuri de scolioză

 

Medicii specialiști susțin că există trei tipuri de scolioză. Este vorba despre cea congenitală – prezentă încă de la naștere, iau cauza apariției este o anomalie osoasă; neuromusculară – cauzată de unele afecțiuni precum spina bifida sau paralizia cerebrală și, în fine, scolioza idiopatică – este cel mai des întâlnită și se manifestă în perioada de creștere, când coloana este încă în formare. În unele cazuri, scolioza idiopatică se poate

manifesta și la maturitate.

 

O afecțiune care nu trebuie neglijată

 

De regulă, scolioza începe să fie observată în rândul copiilor după ce aceștia au împlinit opt ani. Din păcate, cu cât această afecțiune este depistată la vârste cât mai fragede, există posibilitatea ca potențialul de agravare să fie mai ridicat. Părinții sunt sfătuiți să nu mai amâne mult apelarea la un medic specialist pentru a vedea care sunt recomandările acestuia referitor la măsurile de corectare. Și nu, scolioza nu este doar o problemă estetică, dimpotrivă. Atunci când nu este tratată în mod corect sau, și mai grav, ignorată, se poate ajunge la apariția sindromului de insuficiență toracică, dar și schimbarea raporturilor anatomice între organele interne, abdominale și toracice.

 

Care sunt simptomele scoliozei

 

Există mai multe simptome prin care și părinții își pot da seama că micuțul ar putea suferi de scolioză, iar curbura coloanei vertebrale este cel mai cunoscut dintre ele. Se mai poate observa o diferență vizibilă cu ochiul liber între înălțimea umerilor și a șoldurilor, faptul că vertebrele (coastele) sunt mai vizibile pe o parte a corpului, postura greșită, brațele au lungimi diferite atunci când copilul stă drept, micuțul se confruntă cu probleme de respirație, oboseală, slăbiciuni musculare sau dureri de spate.

 

Cum se face diagnosticarea scoliozei

 

Pentru ca tratamentul acestei afecțiuni să fie unul care să aibă un rezultat eficient, să există o recuperare sau măcar să se stopeze evoluția bolii, este importantă diagnosticarea din timp. În afară de examenul fizic, pentru a se confirma acest diagnostic va fi nevoie și de radiografii. În urma acestora medicul specialist este cel care va indica exact tratamentul recuperator care se recomandă în fiecare caz în parte.

 

Metode de tratament pentru scolioză

 

Există mai multe metode de tratament ale scoliozei, și acestea sunt diferite în funcție de unghiul Cobb. Astfel, pentru acele scolioze care nu trec de 20 de grade, se impune vizitelor regulate la medicul specialist și este nevoie și de ședințe speciale de kinetoterapie. Atunci când unghiul Cobb este cuprins între 20 și 50 de grade este nevoie, în afară de kinetoterapia și de purtarea unui corset Cheneau, iar în cazurile grave, când se trece de 50 de grade, intervenția chirurgicală este singura metodă de tratament.

 

Ce cuprind ședințele de kinetoterapie pentru scolioză

 

În cadrul ședințelor de kinetoterapie pentru scolioză se va avea în vedere masajul și întinderea tegumentară, exerciții dinamine, dar și statice, exerciții de respirație dirijată, precum și educația posturii corecte.

Întotdeauna aceste ședințe de kinetoterapia trebuie efectuate doar de către personal bine instruit, iar în cazul copiilor care au un unghi de 20 – 30 de grade, se recomandă să fie însoțite și de purtarea unui corset. De asemenea, ședințele de kinetoterapie se recomandă să fie efectuate și după ce a avut loc intervenția chirurgicală.

 

Care este rolul corsetului

 

Cu ajutorul corsetului, se reușește agravarea acestei afecțiuni. Atenție: acesta nu vindecă boala, ci doar o stoptează. În cazul în care curbura este mai mică de 20 de grade, corsetul nu este indicat. Poate fi destul de dificil de suportat, deoarece cel mic va fi nevoit să îl poarte între 20 și 22 de ore pe zi, și în niciun caz nu se va renunța la ședințele de kinetoterapie doar pentru că medicul a recomandat această metodă de tratament.

În cazul fetelor, după ce a apărut menstruația, corsetul nu se poartă mai mult de trei ani, iar la băieți până la împlinirea vârstei de 17 ani.

 

Intervenția chirurgicală

 

În cazurile cele mai grave, medicul poate decide dacă intervenția chirurgicală reprezintă sau nu o soluție pentru aceste probleme. Scopul acestei metode de tratament îl reprezintă îndreptarea și sprijinirea coloanei vertebrale. În urma ei, se corectează multe dintre complicațiile scoliozei, dar ameliorează enorm de mult și calitatea vieții pacienților diagnosticați cu această afecțiune.

 

Este sau nu necesar un regim alimentar

 

Specialiștii sunt de părere că persoanele care suferă de scolioză trebuie să fie foarte atente la stilul alimentar, deoarece kilogramele în plus pot agrava problema. De aceea, pe cât se poate, trebuie să existe un raport optim între vârstă, înălțime și greutate. Dacă pacienții diagnosticați cu scolioză sunt supraponderali, este nevoie să urmeze un regim alimentar pentru a scăpa de excesul ponderal.

S-ar putea să-ți placă și

Transmite-mi un Mesaj !

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Bună!

Fă clic pe unul dintre reprezentanții noștri de mai jos pentru a discuta pe Telegram sau trimite-ne un e-mail la admin@andreea-ivan.ro

Trimite mesajul!