Inca de cand s-a dat noua lege cu privire la protectia datelor, in compania noastra s-a creat o mare agitatie. Managerul a numit un responsabil cu asa ceva, insa, la putin timp, persoana desemnata a anuntat ca va demisiona pentru ca isi gasise un job la o alta firma. Pentru ca terminasem o Facultate de Drept, managerul m-a chemat in birou si mi-a spus ca doreste sa ma numeasca Responsabil cu Protectia Datelor cu Caracter Personal. Stiam ceva despre aceasta functie si despre ce presupune noul ragulament, insa nu era suficient. I-am spus ca nu cred ca sunt persoana potrivita, desi remuneratia oferita si posibilitatea de a avansa, imi suradeau. Managerul mi-a spus ca trebuie sa ma gandesc cat se poate de repede, mai ales ca voia sa ma trimita si la un curs protectia datelor.
Ajuns acasa, am inceput sa ma informez exact despre ce inseamna aceasta responsabilitate. Am aflat astfel ca a fi DPO sau Ofiter pentru Protectia Datelor este un job in toata regula si, pe langa legislatia pe care trebuie sa o cunosti, este nevoie si de unele cunostinte informatice, cu scopul de a folosi programele de gestionare a datelor.
Practic, noul meu job, daca acceptam asta, presupunea sa monitorizez alinierea companiei noastre la acest Regulament si sa ma asigur ca toti angajatii cunosc ce inseamna GDPR. De asemenea, eu trebuia sa fiu cel care avea sa ofere consiliere managementului unitatii cu privire la activitatile necesare pentru portectia datelor personale, trebuia sa implementez dar sa si supraveghez continuu respectarea regulamentului. Mai mult, eu aveam sa fiu persoana de legatura intre companie si Autoritatea de supraveghere, datele mele personale fiind transmise catre aceasta autoritate. In cazul unor scurgeri de informatii sau nereguli, aveam sa dau raportul imediat acestei institutii ierarhic superioare. Practic, desi ramaneam angajatul companiei, urma sa am o oarecare independenta si sa nu raspund in fata managemntului, din acest punct de vedere. Asta imi aducea aminte de Auditul intern al anumitor institutii publice.
A doua zi, dupa ce m-am informat, am discutat cu managerul si i-am adus la cunostinta faptul ca accept, insa doresc sa urmez cat mai repede cursurile. Managerul mi-a spus ca deja a contactat o echipa de traineri de la cursuriautorizate.eu si trebuia sa plec la Bucuresti pentru a invata noua meserie.
Asa am si facut. Acolo am descoperit, intr-adevar, o echipa profesionista care mi-a oferit cursuri la cele mai inalte standarde. Modul de desfasurare a fost foarte placut, avand pauze de cafea, materiale didactice profesioniste si consiliere pe tot parcursul training-ului. Am invatat totul, de la cele mai elementare notiuni despre ce inseamna GDPR si DPO, pana la tipul de aparaturta si soft-uri pe care va fi nevoie sa le folosim, astfel incat activitatea sa se desfasoare in cele mai bune conditii. Dupa ce am terminat cursul, notiunile mele erau mult mai bogate, dar si mai clare. Ma simteam, dintr-o data, foarte sigur pe mine si pe ceea ce trebuia sa fac. Desi am trecut de ceva timp de prima tinerete, mi-am dat seama ca, datorita unor traineri cu experienta, precum cei de la cursuriautorizate.eu, am reusit sa imi insusesc perfect notiuni complexe despre o meserie noua.
- Numarul proceselor dintre consumatori si banci s-a redus cu 1.000 in ultimul an. Negocierile incheiate cu impacarea partilor in cadrul CSALB au crescut cu 20% - octombrie 18, 2023
- Razer prezintă Moray, căștile intrauriculare ergonomice de tip monitor, cu sunet certificat THX® pentru jucători și streameri - iunie 28, 2023
- Philips lansează monitorul cu ecran SuperWide de 44 inci și cameră web de 5MP cu noise canceling - aprilie 7, 2023