Ce ar trebui să știi despre mamografia digitală cu tomosinteză

Un program de prevenție corect urmat te ajută să te asiguri că ești bine – pentru tine și cei dragi ție. Nu de puține ori am povestit despre investigațiile și controalele periodice pe care trebuie să le efectuezi pentru  a preveni una dintre cele mai de temut afecțiuni: cancerul de sân.

Astăzi adăugam pe lista acestor investigații un nume nou: mamografia digitală cu tomosinteză.

Îți sună cunoscut?

Dacă nu, în cele ce urmează vei găsi toate informațiile de care ai nevoie pentru a înțelege ce înseamnă mamografia digitală cu tomosinteză – cunoscută și sub numele de mamografie 3D – cine recomandă efectuarea ei, care sunt avantajele și când ar trebui făcută.

Ce este mamografia digitală 3D

Mamografia digitală cu tomosinteză 3D este o tehnică nouă și inovativă folosită în screeningul și diagnosticul cancerului de sân la femeile peste 40 de ani.

Această tehnică oferă rezultate cu acuratețe semnificativ mai mare pentru diferențierea între leziunile maligne (canceroase) și leziunile benigne (ne-canceroase), utilizând doze mici de radiații X pentru a crea o imagine tridimensională a sânului.

Ce indică studiile și statisticile despre mamografia digitală cu tomosinteză:2
  • Studiile efectuate în Norvegia, Italia și SUA au confirmat că mamografia digitală cu tomosinteză are impact pozitiv atât prin detecția timpurie a cancerului de sân, cât și prin reducerea frecvenței rechemărilor/ reexaminărilor;
  • O serie de statistici au indicat faptul că mamografia digitală cu tomosinteză a detectat cu 41% mai multe cancere invazive și cu 29% mai multe cancere mamare de toate felurile ;
  • În America, 50% din spitalele ce fac parte din rețeaua Breast Cancer Surveillance Consortium, parte a National Cancer Institute, folosesc mamografia tridimensională 3D (mamografie digitală cu tomosinteză) ca metodă principală de investigație și prevenție a cancerului mamar la femeile cu vârsta de 40 de ani.

“În țările în care a fost folosită în programe naționale de screening al cancerului mamar, mamografia s-a dovedit cea mai eficientă metodă de depistare precoce la femeile de peste 40 de ani, reducând cu peste 30% mortalitatea provocată de cel mai frecvent cancer la femei.”

Dr. Mihaela SebeniDr. Mihaela Sebeni
Doctor în Științe Medicale
Specialist în Mamografie cu Experiență de peste 15 ani în Imagistica Sânului

 

Cum se efectuează mamografia digitală 3D

Această investigație presupune realizarea în două etape: captarea imaginilor de către asistentul medical de radiologie și interpretarea lor de către medicul imagist. În ceea ce privește ultima etapă, medicul imagist primește cazul pe stația de procesare, unde poate analiza individual imaginile sau le poate reconstrui într-o hartă tridimensională a sânului, pentru a identifica cele mai mici formațiuni și a oferi un diagnostic corect.

Pregătirea pentru mamografia 3D presupune să ții cont de câteva lucruri, cum ar fi: data programării – care trebuie să fie după cea a menstruației, eliminarea produselor cosmetice pentru zona axială în ziua examinării, ținută adecvată – din două piese vestimentare, istoricul medical pentru investigații și afecțiuni relevante – de exemplu: ecografii mamare, mamografii, sau RMN de sân.

Începând cu luna octombrie 2016, la Donna Medical Center – Centrul de Excelență în Sănătatea Femeii –  beneficiezi de oportunitatea de a efectua această investigație pe cel mai performant mamograf digital cu tomosinteză din lume, Selenia Dimensions de la Hologic.

Nu uita să incluzi în programul tău anual de prevenție această investigație. Să previi înseamnă să ai grijă de sănătatea ta!

 

S-ar putea să-ți placă și

Transmite-mi un Mesaj !

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Bună!

Fă clic pe unul dintre reprezentanții noștri de mai jos pentru a discuta pe Telegram sau trimite-ne un e-mail la admin@andreea-ivan.ro

Trimite mesajul!
%d blogeri au apreciat: