Odată ce ai pornit pe acest drum fascinant al apiculturii, trebuie să știi că perseverenta și implicarea deplina trebuie să primeze de fiecare data. Din moment ce ai ales să ai grija de familii de albine așa cum se cuvine, e cert că te pasionează cu adevărat acest lucru, dar totodată iți dorești să scoți și câțiva bănuți de pe urma micuței tale afaceri. Pentru ca aceasta să ia rapid și totodată armonios amploare, trebuie să te preocupi așa cum se cuvine de albine.
Cu toate că nu sunt deosebit de sensibile, atunci când nu sunt îngrijire corespunzător, starea lor de sănătate poate fi profund pusă în pericol. Astfel, nu doar ele vor avea de suferit, ci și tu. Înainte de toate, un apicultor serios se documentează ca atare înainte de a porni pe acest drum. Pentru unii pare destul de dificila aceasta misiune, însă pentru cei dedicați intru totul, fac chiar și imposibilul pentru a le crea cele mai bune condițiile acelor familii de albine, pe care le au sub supraveghere constanta.
Organizare, implicare, perseverenta – pentru familii de albine sănătoase
Ai nevoie de organizare, implicare și perseverenta pentru a te bucura de familii de albine complet sănătoase și productive. Astfel, atenția ta trebuie să fie de fiecare data cât se poate de sporita. Dacă deții mai mulți stupi, trebuie să ai în vedere câteva aspecte destul de importante. De exemplu, indicat ar fi să te ajuți de o agenda în cadrul căreia să precizezi evoluția fiecărui stup în parte. Astfel, iți va fi mult mai ușor pe viitor să manageriezi eficient orice tip de situație.
Organizarea ta trebuie să aibă în vedere instrumentele apicole de care te folosești, dar și stuparul. În fiecare anotimp, albinele își desfășoară diferit activitatea. De exemplu, acum că se apropie primăvara, trebuie să știi că ai datoria de a te pregăti de curățarea “locuinței” albinelor tale. De altfel, pe fundul stupului se depozitează ceara, propolis, paraziți care au murit în urma tratamentelor aplicate, hârtie de la ziarele de pe podișor, precum și diverse alte reziduuri de la albine. Toate acestea trebuie să fie înlăturare, astfel încât albinele să fie sănătoase și productive. Tot în aceasta perioada trebuie și să evaluezi starea în care micuțele insecte se afla, având în vedere că acestea au ieșit sau urmează să iasă din iernat. Odată ce și temperatura va trece de 12 grade Celsius, micuțele zburătoare vor începe să zboare, iar matca să depună oua.
În schimb, vara e anotimpul în care albinele vor ieși la adunat de polen, dar e și timpul în care matca depune aproximativ 2.000 de oua pe zi.
Chiar dacă în plina toamna culesul a încetat, acum e momentul să se înlocuiască mâtcile care nu sunt eficiente, precum și fagurii ce prezintă anumite defecte. În plus, acum trebuie să se completeze rezervele de hrana, astfel încât micuțele viețuitoare să poată supraviețui corespunzător în perioada temperaturilor scăzute.
Chiar dacă iarna nu vei fi nevoit să intervii aproape deloc, căci albinele intra în proces de “hibernare”, indicat este să mai asculți stupii din când în când.
Așadar, toate aceste sfaturi, ce au în vizor familiile de albine sănătoase și productive, te vor ajuta să devii un apicultor de succes, ce e capabil să se confrunte cu orice situație.
- Top 3 motive pentru care cutiile de pizza sunt extrem de importante pentru o pizzerie sau rotiserie - septembrie 25, 2024
- Seduction Studio: Oportunități unice în videochatul din Bacău - august 13, 2024
- Ciocolata caldă Luado e ca un pansament pentru suflet - mai 8, 2023