Se vorbeste foarte mult despre asa numita energie verde care are potentialul de a salva planeta. Acest lucru este pe cat se poate de adevarat, deoarece energia regenerabila foloseste resursele oferite de natura, apa, vand si soare. Energia Solara este cea mai avantajoasa, deoarece este 100% gratuita si nu are nevoie decat de panouri fotovoltaice pentru a fi generata. De asemenea, fiecare locuitor poate extrage aceasta energie printr-un sistem on-grid.
Centralele solare au devenit extrem de populare si multi oameni si organizatii private au inceput sa instaleze centrale solare in spatiile de pe acoperis. Componentele unei centrale solare fotovoltaice pe retea sunt urmatoarele:
In general, exista doua tipuri de sisteme de generare a energiei solare fotovoltaice. Unul se numeste stand alone, numit in mod popular Off Grid, iar celalalt este On Grid sau Grid Connected.
Sisteme Off Grid
Aceste sisteme solare au baterii in afara de panoul solar si invertor. Energia generata de panourile solare, care este DC este stocata in baterii. Energia din baterie este convertita in AC prin invertor si alimentata la sarcinile AC. Aceste sisteme cad atunci cand exista o intrerupere a curentului. Dimensiunea sistemului este calculata de obicei pe baza marimii sarcinii care urmeaza sa fie conectata la acest sistem solar si a orelor de rezerva necesare. De exemplu, daca sarcina totala este de 1 KW si necesarul de rezerva este de aproximativ 3 – 4 ore, atunci este necesar un panou fotovoltaic solar de 1 KW cu invertor solar de 1 KW si doua numere de baterie C 10 200Ah. Daca sarcina conectata depaseste 1 KW, va aparea un semn de suprasarcina.
Sisteme On-grid
Aceste sisteme nu au baterii. Energia generata de panourile solare trebuie fie utilizata la momentul generarii, fie exportata in retea. Deoarece nu exista baterii, nu va exista nicio rezerva in timpul intreruperilor de curent. Capacitatea totala se bazeaza pe comoditate ca surplus de putere, daca este necesar sa se gestioneze de la puterea retelei. Energia solara va fi mai intai utilizata si orice putere suplimentara necesara este importata din retea.
Componentele sistemului
Sistemul fotovoltaic include urmatoarele componente.
Matrice solara fotovoltaica (PV).
Matricea fotovoltaica solara fotovoltaica este partea care transforma lumina solara in energie electrica. Este formata din mai multe celule solare de siliciu. Panourile solare vin cu o garantie de performanta de 25 de ani. Primii 10 ani (12 ani de la unele marci) vin cu o garantie de performanta de 90%, in timp ce restul de 15 ani vin cu o garantie de performanta de 80%.
Structura de montare a modulului
Structura de montare a modulului sau structura matricei solare PV este realizata din aluminiu sau fier galvanizat. Aceste structuri sunt folosite pentru montarea modulelor solare. Deoarece panourile solare dureaza 25 de ani, structura de montare a modulului ar trebui sa fie suficient de puternica pentru a rezista timp de 25 de ani.
Invertor de retea solara
Invertoarele sunt inima sistemului. Aceste invertoare sunt o parte foarte importanta, deoarece decid ce trebuie facut cu energia solara generata. Aceste invertoare au regulatoare de incarcare incorporate care sunt utilizate pentru a regla alimentarea cu energie de la panourile solare. Conversia curentului continuu de la panourile solare la curent alternativ se face de catre invertor Eon. Aceste invertoare sunt de diferite tipuri si anume: string, centrale si microinvertoare.
Cabluri DC
Aceste cabluri sunt folosite pentru a transfera energie. Aceste cabluri de curent continuu sunt concepute pentru a rezista in diferite conditii meteorologice, fie ca este vorba de temperaturi extrem de ridicate sau scazute si in timpul ploilor abundente. Acestea sunt construite pentru a rezista in conditii de exterior.
Cutie de conexiune
Cutia de jonctiune matrice este utilizata pentru a conecta mai multe panouri solare in paralel. Dimensiunea depinde de capacitatea sistemului. De asemenea, gazduieste dispozitive de protectie, cum ar fi dispozitive de protectie la supratensiune. Se mai numeste si cutie de distributie DC.
Cutie de distributie AC
Cutia de distributie AC este utilizata pentru a realiza conexiuni intre invertorul solar si alimentarea cu retea.
Paratrasnet si componente de impamantare
Paratrasnetele, cuplate cu componente de impamantare sunt utilizate pentru a proteja sistemul de tunete si fulgere.
Contor bidirectional
Pentru a calcula cantitatea de energie solara exportata in retea si cantitatea de energie din retea importata, se foloseste un contor bidirectional.
In functie de locul in care locuiti, costul instalarii unui sistem solar la domiciliu poate fi redus cu pana la 50%. Acesta este motivul pentru care ar trebui sa consultati un consultant si un instalator solar profesionist din zona voastra pentru a va ajuta sa depuneti toate cerintele necesare care pot reduce costul unui sistem solar la domiciliu.
In Europa, guvernul promoveaza energia solara ca mijloc de reducere a amprentei de carbon. Va puteti bucura de multe stimulente financiare pentru proprietarii de case care trec la energia solara ca sursa de energie. Economisirea facturilor la energie nu este singurul beneficiu de care va puteti bucura de la instalarea unui sistem solar la domiciliu. Daca investiti intr-un sistem solar de casa, creste si valoarea proprietatii in cazul in care o vindeti intr-o zi. Da, merita intotdeauna sa va ganditi inainte. Proprietarii de case isi imbunatatesc valoarea casei prin reparatii si imbunatatiri. Daca intentionati sa aduceti unele imbunatatiri casei voastre, de ce sa nu va ganditi la instalarea unui sistem solar acasa? Nu numai ca va va ajuta sa economisiti la facturile de energie, dar si sa cresteti semnificativ valoarea de vanzare a casei voastre.
- Numarul proceselor dintre consumatori si banci s-a redus cu 1.000 in ultimul an. Negocierile incheiate cu impacarea partilor in cadrul CSALB au crescut cu 20% - octombrie 18, 2023
- Razer prezintă Moray, căștile intrauriculare ergonomice de tip monitor, cu sunet certificat THX® pentru jucători și streameri - iunie 28, 2023
- Philips lansează monitorul cu ecran SuperWide de 44 inci și cameră web de 5MP cu noise canceling - aprilie 7, 2023