Un articol despre legea funerară

Acum două săptămâni am primit  un apel telefonic, de la o prietenă din copilărie. M-a sunat ca să-mi dea o veste foarte neplăcută. Aceea că bunica ei a încetat din viață. Pentru mine a fost șoc, fiindcă deși știam că avea o vârstă înaintată, totuși era greu de acceptat.

M-am îmbrăcat rapid și m-am dus să-i fiu alături prietenei mele la acest trist eveniment. Acolo am depănat cele mai frumoase amintiri cu bunica sa. Ne-am amintit când eu și prietena mea eram micuțe și petreceam vacanțele la țară la bunica ei..

Cum aceasta ne aștepta de fiecare dată când ne duceam, cu cozonaci gustoși, pâine caldă făcută în casă.  Nu mai spun că făcea cele mai  delicioase sarmale. Prietena mea a fost un copil foarte mofturos la mâncare, însă  când era la bunica sa, mânca tot și orice îi gătea.

Țin minte că era o femeie foarte blândă, caldă, care ne ierta toate năzbâtiile. În fiecare seară, înainte de a adormii, ne spunea povești. Cu toate că a doua zi trebuia să se trezească din zori, ca să dea de mâncare la animale. Se ducea la cules de porumb sau toamna la cules de vie. A fost o femeie extrem de energică și nu stătea locului nicio clipă.

Aceasta avea un simț al umorului foarte dezvoltat, mereu ne spunea câte o glumă și ne prăpădeam de râs. Prietena mea când a născut primul ei copil, bunica ei a ajutat-o cel mai mult. Și-a lăsat gospodăria ca să își crească stră-nepotul. Și cu el a fost la fel de blândă și răbdătoare. De câte ori făcea lucruri poznașe, stră-bunicuta lui nu-l certa niciodată…

Asta e viața, oricât de dureros este, vine vremea să pierdem persoanele dragi. Prietena mea, mi-a mărturisit că bunica ei, înainte de a muri, i-a dezvăluit faptul că nu dorește să fie înmormântată, ci incinerată.

Această prietenă nu știa ce să facă, se întreba dacă e bine să-i respecte dorința bunicii sau nu din punct de vedere religios Atunci mi-am amintit că știam un articol despre legea funerara, așa că am sfătuit-o să citească articolul acela.

Apoi i-am explicat faptul că momentul decesului unei persoane apropiate este marcat de regrete si suferința. Ritualurile si tradițiile sunt, de obicei, urmate pentru întreaga procedură de înmormântare. Ceea ce nu știu însă mulți romani este legat de ce prevede legea cu privire la înhumare, cum trebuie sa se desfășoare totul și ce restricții exista în aceasta privința.

Reglementările nou introduse modifica numeroase aspecte. Accentul este pus, prin legislația in vigoare, pe modalitatea in care alege fiecare persoana sa fie înmormântata. Decizia trebuie astfel respectata, chiar dacă procesiunea se desfășoară cu sau fără o slujbă religioasă aferentă.

Prin urmare, prietena mea i-a respectat dorința bunicii ei. După părerea mea ar  trebui să fie respectată dorința fiecăruia, cum să fie funerat…

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Andreea
Urmărește-mă

S-ar putea să-ți placă și

Transmite-mi un Mesaj !

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Bună!

Fă clic pe unul dintre reprezentanții noștri de mai jos pentru a discuta pe Telegram sau trimite-ne un e-mail la admin@andreea-ivan.ro

Trimite mesajul!
%d blogeri au apreciat: