In momentul de fata, vanzarea de apartamente si garsoniere in tara la noi a atins cote greu de imaginat. Poate pare greu de crezut pentru unii, insa multe dintre locuintele care se aflau in stadiu de proiect au ajuns sa se vanda ca painea calda. Asta nu face decat ca oferta rezidentiala evaluata la nivel national sa depaseasca numarul de 25.00 apartamente la finele acestui an.

Orasele bine dezvoltate sunt cele in care cererile sunt si cele mai multe – piata face fata acestora cu greu cateodata, pentru ca cererea este mare. Spre exemplu, anul acesta sunt disponibile 4.500 locuinte in Bucuresti, 500 dintre acestea reprezentand spatii din segmentul de lux. Nici orase precum Brasovul nu se lasa mai prejos, aici numarul de apartamente disponibile fiind de 1.200 , iar in Constanta si Iasi undeva in jurul cifrei de 1.000 locuinte.

Potrivit statisticilor oferite de Compari Imobiliare, un portal online foarte eficient pentru cei aflati in cautarea unor spatii de vanzare sau inchiriere din tara, pretul unui metru patrat util se ridica in jurul sumei de 1.200 euro in cele mai mari orase. Spre exemplu, in Cluj au fost inregistrate scumpirile cele mai accelerate – chiar 20% mai mult decat in anii anteriori. Astfel, remarcate prin costurile deosebite se fac zone ca Manastur – 1.276 euro, Marasti – 1.427 euro si Gheorgheni – 1.453 euro.

Desigur, daca ar fi sa voribm despre o zona centrala, cu proprietari pretentiosi, ajungem chiar si la 1.600 de euro pentru metrul patrat util. Iata deci motivul pentru care scumpirile cele mai insemnate au atins procentul de 6,61% pentru apartamente si 9.39% pentru garsoniere.

Tot in urma analizarii statisticilor oferite de Compari Imobiliare, pe site-ul cu aceeasi denumire, compariimobiliare.ro, la nivelul general al tuturor oraselor din tara se estimeaza suma de 1.000 euro pentru un metru patrat util. Cartierele mai putin dezvoltate ar putea prezenta si oferte mai mici de preturi.

La polul opus Clujului se afla Bucurestiul, preturile specifice acestuia cunoscand cresterea cea mai temperata. In medie, un metru patrat util ajunge la 1.100 euro. In ceea ce priveste segmentele premium, suma mentionata poate fi depasita cu lejeritate.

Cartierele rezidentiale cu preturile  cele mai ridicate din tara

Un alt oras in plina dezvoltare este Iasul. Aici majorarile de pret sunt intense, avand in vedere ca piata a inregistrat cresteri cu pana la 9% in 2017. Si in Timisoara de altfel au crescut preturile cu pana la 8%, unele cartiere avand si costuri mai ridicate.

Platforma compariimobiliare.ro ii intampina pe cei care doresc sa faca o astfel de achizitie cu anunturi imobiliare, statistici si oferte diverse, ce privesc zonele din orase mari deosebite.

Ca si in stiuatia orasului Cluj, si in Brasov locuintele se vand cand inca se afla in stadiu de proiect. Precum este cazul celor deja construite si preturile acestora se invarte in jurul cifrei de 1.000 euro. Aici majorarile au atins procentul de 6%, cele mai scumpe zone ale orasului fiind Drumul Poienii (1.871 euro) si Warthe (1.592 euro).

Luand in considerare procentele si sumele mai sus mentionate, cei care planuiesc achizitionarea unui apartament sau a unei garsoniere ar trebuie sa solicite ajutorul unui expert, care cunoaste indeaproape piata.

De altfel, in cadrul site-ului compariimobiliare.ro se gasesc oferte extreme de variate, acestea cuprinzand peste 11.700 apartamente in Cluj – Napoca, 9.400 in Bucuresti, 2.100 in Timisoara, 1.400 in Brasov si 4.500 in Iasi.

Andreea
Urmărește-mă

S-ar putea să-ți placă și

1 comentariu

Transmite-mi un Mesaj !

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Bună!

Fă clic pe unul dintre reprezentanții noștri de mai jos pentru a discuta pe Telegram sau trimite-ne un e-mail la admin@andreea-ivan.ro

Trimite mesajul!
%d blogeri au apreciat: