Oamenii isi aduna fortele sa lucreze mai usor pamantul, mai ales daca se afla la 100 de kilometri de casa. Nu stiu exact cum s-a intamplat ca noi, cei din zona de deal, sa avem pamant in zona de camp, pamant fertil, daca nu ar fi buruienile periculoase, mustele si tantarii, fiindca si Cricovul este mare si trece prin mijlocul tarlalei. Din cauza buruienilor care cresc pana la brau, a serpilor care isi fac veacul de aici si mai ales a pamantului tare din care sare sapa cu mare viteze, locul de peste rau este numit Valea Plangerii.

De cate ori nu s-au scaldat consatenii mei in apele acestui rau viclean de campie. Mai cinstite apele de munte, pe care le poti ghici dintr-o privire. Cele de campie, au ochiuri adaci mascate de nisip si isi mai iau tributul de vieti omenesti.

Pe vremea comunismului, cand erau obligati sa lucreze si nu existau mijloace mecanizate ca acum, oamenii dormeau toti intr-o cabana cu pamant pe jos, in care mirosea urat. In saltelele umplute cu paie se adunau puricii, fiinca erau si caini la cabana, care umblau liberi de colo colo.

Oamenii mancau de la cazan si unii laudau mancarea ca este foarte buna, fiindca se facea in cantitati industriale.

Dupa retrocedare, oamenii care erau buni de munca au imbatranit simtitor, iar tineretul nu se arata interesat, desi cu acesta atitudine avem de pierdut. Noi putem fi mereu granarul Europei si ca in orice situatie de viata, mai bine sa ai de unde da, decat sa astepti sa ti se dea, chiar si cu plata!

Toate terenurile lasate nelucrate ma dor, mai ales ca acum exista cultivatoare, utilaje care seamana si prasesc, inlocuind munca omului.

Tin minte ca anul trecut ma uitam cu nepotul meu, care trecuse de la pasiunea pentru trenuri, la cea pentru ferme la modul in care se face fan in afara. Stransul este complet mecanizat, omul nu face altceva, decat sa conduca utilajul care grebleaza si baloteaza fanul.

Ba, dupa ce balotul este facut, il si incarca in camion. Asociatia s-a infiintat, dupa cum spuneam, fiindca oamenii nu au mai putut sa munceasca si s-au multumit cu o anumita cantitate de grau si de porumb, numai sa isi stie pamantul lucrat.

Graul este curat, fara neghina, bobul plin, pleava putina si toate acestea, fiindca omul care raspunde de asociatie comanda erbicide de pe site-ul magazinului Esenzi.ro. Nu este nevoie sa se deplaseze sau sa aduca de la oras substantele, ci vin masinile la asociatie. Am spus masinile, fiindca in zona de deal oamenii au meri, peri si gutui, cartofi, ceapa si castraveti, iar pentru acestea este nevoie de fungicide. Asa este cand ai pamant mult si doresti sa scoti ceva de pe el, mai mult decat cheltuielile, se impune sa investesti in ingrasaminte de calitate, in erbicide si fungicide. Si samanta trebuie tratata si atent selectionata. Esenzi.ro te ajuta sa faci totul ca la carte, important este sa le soliciti ajutorul.

In magazinul lor gasesti substante impotriva buruienilor de orice fel, a manei, a rapanului, a petelor rosii de pe frunze sau a frunzelor ciuruite.

La cantitati mai mari de erbicide se negociaza si pretul, fiindca ei inteleg nevoia omului gospodar de substante care sa intretina culturile si sa asigure roade bogate.

Povestile oamenilor despre Valea Plangerii mi s-au intiparit in minte si astazi mi se pare mult mai uman ca nu mai sunt obligati sa munceasca pana la imbolnavire si ca primesc o parte din produse, chiar daca stau acasa.

Erbicide sunt necesare in toate zonele tarii, in special pe cele foarte mari, dar si pe cele mici, cand prorietarii nu mai pot sa munceasca.

Plivitul este o metoda mai buna decat retezatul buruienilor cu sapa, care faec mai mult rau decat bine.

Dintre toate metodele erbicidarea este de departe cea mai buna, fiindca timp de 4-6 sapatamani buruienile nu mai apar, iar cultura are timp sa se ridice. Cand porumbul creste la peste 1 metru si are radacinile acelea viguroase, nu-i mai pasa de buruienile pe care le-a devansat demult, fiindca acum el este cel care el ia lumina, apa si hrana.

Cand porumbul este urias si a format bobul, iar tot ce a ramas este ca acesta sa se coaca, buruienile nu mai reprezinta un pericol.

 

S-ar putea să-ți placă și

Transmite-mi un Mesaj !

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Bună!

Fă clic pe unul dintre reprezentanții noștri de mai jos pentru a discuta pe Telegram sau trimite-ne un e-mail la admin@andreea-ivan.ro

Trimite mesajul!
%d blogeri au apreciat: