Încă din cele mai îndepărtate timpuri, prima zi a lunii martie a fost înzestrată cu semnificații mistice, în jurul acesteia creându-se tot felul de legende, care au transformat mărțișorul într-un talisman protector și un obiect artizanal care oferă un echilibru în lupta dintre bine și rău.
Istoria și semnificația mărțișorului
Originea sărbătorii mărțișorului datează încă de pe vremea Imperiului Roman când pe data de 1 martie se sărbătorea Anul Nou și era închinată zeului Marte. Acesta nu era doar zeu războiului, cum este cel mai des cunoscut, ci și patronul forțelor naturii, al primăverii și al agriculturii. Dualitatea simbolica a culorilor alb și negru semnifica lupta vieții asupra morții, a sănătății împotriva bolii, albul însemnând pace, iar roșu război.
Semnificația mărțișorului
Mai mult decât atât, cercetările arheologice care au fost efectuate în România au scos la iveală amulete care datau de acum cca. 8000 de ani, formate din pietricele vopsite în alb și roșu înșirate pe o ață. În acele vremuri era obișnuita practică sacrificiilor umane sau animale cu scopul de a îmbuna zeii pentru venirea primăverii și a unui nou început. Astfel, rosul sângelui era asociat cu viată, adorația și sacrificiul, iar albul semnifica puritatea zăpezii, iarna și trecutul.
Mituri neștiute despre mărțișor
Exista mai multe legende care s-au creat în jurul zilei de 1 martie și a apariției mărțișorului. În fiecare an de 1 martie se oferă în dar mărțișoare, iar femeile abia așteaptă să primească aceste mici obiecte drăgălașe din partea persoanelor din viața lor. De câte ori însă am stat să ne gândim cum s-a ajuns la unul dintre cele mai frumoase obiceiuri din folclorul nostru și ce legende au ajutat la crearea acestei tradiții?
Unul dintre cele mai interesante mituri ale mărțișorului îl reprezintă acela al luptei dintre Primăvară și Iarnă. Două dintre cele patru surori anotimpuri, care se află într-o veșnică luptă pentru Pământ. În prima zi a lunii martie, frumoasa Primăvară a observat la marginea unei păduri un ghiocel superb care răsărea de sub pătura de zăpadă a Iernii. Fiind hotărâtă să-l ajute a dat zăpadă la o parte, fapt ce a înfuriat extrem de tare Iarna, aceasta chemând vântul și gerul pentru a distruge floarea. Primăvara a încercat să salveze ghiocelul cu mâinile ei și s-a rănit din cauza mărăcinilor înghețați. Din degetul ei s-a prelins o picătura de sânge fierbinte care a căzut peste floare și a salvat-o. Pentru a sărbători victoria Primăverii asupra Iernii mărțișorul a căpătat cele doua culori, simbolizând sângele roșu pe zăpada albă.
Un personaj tradițional în legenda mărțișorului de la care provin și celebrele babe care se sărbătoresc de la 1 la 9 martie este Baba Dochia. În tradiția populară Dochia era o femeie rea și capricioasă și se spune ca primele 9 zile ale primăverii calendaristice aduc vremuri schimbătoare la fel ca și firea Dochiei. În funcție de cum iți alegi baba între 1 și 9 martie poți vedea ce noroc vei avea în acel an.
Firul mărțișorului este numit și „funia timpului” deoarece aduna săptămânile și lunile în cele două anotimpuri străvechi ale calendarului. Aceasta funie ar fi fost toarsă chiar de Baba Dochia înainte de a urca cu oile pe munte, acolo unde a murit de frig după ce și-a dat jos cojoacele.
Ziua de 1 Martie este importantă în folclorul popular deoarece marchează un nou ciclu al vieții, al ideii de eternitate și un nou început. Este închinată renașterii vieții pe pământ, al florilor și fecundității pământului. Natura se trezește la viată și totul în jur se transformă sub bagheta magica a primăverii.
Mai mult decât atât, mărțișorul este și un simbol al luminii și al Soarelui. Inițial acesta era dăruit și purtat sub forma unei monede de aur la care se atașa o sfoară făcută din două fire răsucite, unul de culoare roșie, iar celălalt de culoare albă. Această amuletă era aducătoare de noroc și fericire, iar cei care o purtau primeau putere de la Soare.
Prin răspândirea și dăruirea simbolului mărțișorului sărbătorim acest echilibru al principiilor contrare și complementare de care suntem conduși și care ne guvernează Universul, mai exact: viața și moartea, ziua și noaptea, masculinul și femininul, primăvara-iarna, început și sfârșit. Toate acestea cuprinse în culorile alb și roșu ale unui simplu șnur în aparență.
- Top 3 motive pentru care cutiile de pizza sunt extrem de importante pentru o pizzerie sau rotiserie - septembrie 25, 2024
- Seduction Studio: Oportunități unice în videochatul din Bacău - august 13, 2024
- Ciocolata caldă Luado e ca un pansament pentru suflet - mai 8, 2023