La baza fiecarui dinte (masea) avem asa-numitul tesut de granulatie, existent la varful radacinii dentare, fiind crescut sau prezent in os.

Atunci cand exista anumite dificultati, constatate de pacient si confirmate de radografiile dentare, medicul dentist  va face interventia.

Rezectia apicala presupune indepartarea tesutului de granulatie denumit granulom sau chist.

Daca se constata obturarea incorecta a canalului si impiedicarea curatarii, impiedicarea rabilitarii protetice, fracturi orizontale cu necroza apicala, leziuni grave, atunci rezectia este cea mai indicata.

Se face anestezie locala sau generala, in functie de pacient si anxietatea data de ideea de operatie, ca sa nu spun prea mult despre pacientii dificili, care nu suporta prea usor ideea de rezectie apicala. Intr-adevar suna dureros cuvantul in sine. Starea simtita dupa aceasta interventie este similara cu cea de dupa extractia dentara. Se administreaza medicamentele prescrise, necesare vindecarii.

Dupa o incizie mucoperiostala, si celelalte operatiuni de decolare mucoasa, periost etc se indeparteaza apexului dentar si osul afectat. In termen de 24 de ore apare un edem regional care se va retrage. Daca acesta persista, atunci e clar vorba despre o complicatie septica si se va acorda un alt tratament facut de medic.

Rezectia apicala este o interventie necesara salvarii dintelui de la extractie.

Procedeul de rezectie, complicatii, in sumar

Exista numeroase situatii in care interventiile s-au soldat cu complicatii.

Pe intelesul tuturor, procesele esuate au variate cauze si nu ar trebui facuta o culpabilizare a stomatologilor.      Voi prezenta in cateva randuri, pe intelesul tuturor, riscurile si efectele negative.

Opeartiile facute in imediata vecinatate a nervilor si posibila atingere gresita, pot conduce la parestezii, hipoestezii si hemipareze ale acestora.

Accesul anevoios la radacina dentara, patrunderea cu freza in zone anatomice care nu trebuiesc deloc atinse, neaprecierea corecta a distantelor si dimensiunilor radacinilor sunt cauze care pot conduce la complicatii destul de grave.

Hematoamele, hemoragiile si edemurile sunt alte efecte negative, daca nu se respecta indicatiile medicului stomatolog, vindecarea ulterioara fiind foarte anevoioasa si dureroasa.

Insa sa ne linistim cu toti, pentru ca au existat cazuri rare cu astfel de complicatii.

Situatii in care infectia isi face aparitia din nou sunt posibile, a doua rezectie nefiind indicata, deoarece dintele se misca oricum si e posibila caderea acestuia.

Rezectie apicala

Cazurile in care un anumit dinte a fost compromis exista. Aparitia unui granulom la radacina dintelui nu mai poate facilita o vindecare, chiar daca se administreaza antibiotic, granulomul este doar limitat sa nu raspandeasca infectia in vecinatate, daca  mai apare si un edem, iar coroana nu mai este nici ea intreaga, atunci dintele este inevitabil compromis si va cadea.

Precautii privind pacientii cu TBC, HIV, BTS

In fisele de inregistrare la Stomatologie, trebuiesc declarate toate bolile cronice msau acute de care suferim. Este de preferat sa fie onesti si sa declaram daca exista boli transmisibile care ii pot afecta si pe ceilalti natura. Fie ca suferim de TBC, HIV, hepatite, BTS (boli cu transmitere sexuala) orice trebuie precizat pentru a evita raspandirea acestora, prin utilizarea instrumentarelor, de la un pacient la altul, chiar daca acestea sunt sterilizate in mod frecvent.

S-ar putea să-ți placă și

Transmite-mi un Mesaj !

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Bună!

Fă clic pe unul dintre reprezentanții noștri de mai jos pentru a discuta pe Telegram sau trimite-ne un e-mail la admin@andreea-ivan.ro

Trimite mesajul!