Tensiunea arterială

În urmă cu o săptămână  am sunat-o pe verișoara mea, cu care nu  mai vorbisem de ceva vreme. Trec zilele  atât de repede  încât abia te trezești dimineață și nici nu știi când  s-a făcut noapte.  Prin urmare am profitat de câteva ore libere, într-o zi a săptămânii trecute și i-am dat un telefon.

După tonul vocii am simțit că e ceva în neregulă cu Dana. M-am gândit că e supărată dintr-un motiv. Dar nu era așa. Pe parcursul conversației am aflat că de fapt  că nu se simțea prea bine. Mi-a spus că de câteva zile are dureri în piept, amețeală și simte că îi  amorțește o mână.

Auzind toate astea, m-am îngrijorat foarte tare. Mi-am amintit simptomele ei, seamănă cu simptomele  mamei mele când avea tensiune mare. Această verișoară este o femeie învârstă și are fobie de doctorii.  Nu a mai pus piciorul într-un spital, de când era   mică. Este adevărat că  ea a fost o persoană care nu prea s-a îmbolnăvit .

Prin urmare  am întrebat-o dacă și-a luat tensiunea arterială . Ea mi-a răspuns că nu, și că nici măcar nu știe ce înseamnă.

Așa că am început să-i explic că:

Tensiunea arterială este presiunea pe care sângele o exercită asupra pereților interiori ai vaselor sanguine.

Tensiometrul este un aparat  deloc invaziv cu care se măsoară tensiunea. El afișează două valori: prima valoare reprezintă tensiunea arterială sistolică (presiunea pe care sângele o exercită asupra vaselor sanguine la fiecare bătaie a inimii).

Printre factorii care influențează creșterea sau scăderea presiunii arteriale se numără vârsta  și sexul. Starea de sănătate (unele boli influențează în mod serios valorile tensiunii arteriale). Debitul cardiac (volumul de sânge pe care inima îl pompează), vâscozitatea sanguină, rezistența periferică, elasticitatea vaselor de sânge

Dana mi-a zis că o va trimite imediat pe fiica ei să-i cumpere un tensiometru.  La sfârșitul conversației mi-a promis că mă sună înapoi cum află ce tensiune are.  După câteva ore, m-a anunțat că se simțea mai bine. A avut   tensiunea cam mare, însă s-a dus la farmacie și și-a cumpărat medicamente.

Am fost bucuroasă când auzit că sfatul meu a ajutat-o.

Salvează

Salvează

S-ar putea să-ți placă și

Transmite-mi un Mesaj !

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Bună!

Fă clic pe unul dintre reprezentanții noștri de mai jos pentru a discuta pe Telegram sau trimite-ne un e-mail la admin@andreea-ivan.ro

Trimite mesajul!